Viialan vesitorni poistetaan käytöstä ja todennäköisesti puretaan – HS-Vesi rakennuttaa uuden alavesisäiliön kaupungin varikon yhteyteen

Työmaan vastaavana työnjohtajana toimiva Vesihaka Oy:n Vesa Helkiö (vasemmalla) ja HS-Veden laitospäällikkö Juha Sipponen kertovat uuden alavesisäiliön valmistuvan Viialaan marraskuussa. Rakennusalueelta löytyneet suuret, jopa räjäyttämistä vaatineet kivet olivat rakentajille yllätys. Kuva Jarno Keskinen.

Viialan vesitorni jää tarpeettomaksi ja poistetaan nykyisestä käytöstään vuoden 2023 aikana. HS-Vesi rakentaa Viialaan kaupungin varikon naapuriin uuden, 500 kuution alavesisäiliön. Säiliö valmistuu marraskuussa ja tekee samalla noin 50-vuotiaasta vesitornista tarpeettoman.

– Viialan vesitornista ollaan tosiaan luopumassa. HS-Vesi on tehnyt päätöksen asiasta jo vuonna 2020, HS-Veden laitospäällikkö Juha Sipponen kertoo.

Epäkäytännöllinen ja kallis korjata

Vesitorni on teknisen käyttöikänsä lopussa. Torniin teetettiin kuntotutkimus, jossa tarkastettiin tornin sisä- ja ulkopuoliset rakenteet sekä vesikatto.

– Vesitorni olisi pitänyt kunnostaa ulkopuolelta, sisäpuolelta ja vesikaton osalta. Torni ei ole huollon kannaltakaan paras mahdollinen. Jos esimerkiksi säiliö pitää pestä, torniin pitää kulkea ulkokautta eli katon kautta, Sipponen sanoo.

Tutkimusten tulosten perusteella HS-Vesi päätyi siihen, että kunnostus maksaisi liikaa suhteessa uuden alavesisäiliön rakentamiseen.

– Olisi tullut kalliimmaksi kunnostaa vesitorni, eikä lopputulos olisi ollut kovin käytettävä, Sipponen tiivistää.

Tornin purkaminen todennäköistä

Tornin omistaa Akaan kaupunki, HS-Vesi on siinä vuokralla. Tornin tulevaisuudesta on käyty keskusteluja omistajan ja vuokralaisen välillä.

– Lähtökohtaisesti ajatus on, että Viialan vesitorni puretaan pois. Oletetusti näin, sehän jää tarpeettomaksi niin miksi sitä sitten siellä pitää. Vesikatto pitäisi todella nopealla aikataululla uusia. Purkaminen on tarpeen jo ihan turvallisuuden kannalta, jos ei kattoa uusita, Sipponen näkee.

Vesi voisi tulla Vesilahdelta

Ennen uuden alavesisäiliön rakennuspäätöstä pohdittiin sitäkin, tarvitseeko Viiala omaa vesisäiliötä. Nykyaikaisten pumppujen ansiosta vesihuolto olisi ollut mahdollista hoitaa myös Toijalasta tai Vesilahdeltakin käsin varavesiyhteydellä.

– Halusimme kuitenkin varmista vedenjakelun Viialassa omalla vesisäiliöllä. Jos Toijalan alavesisäiliöltä pumppaus on seis, meillä on taas vettä täällä, Sipponen kertoo.

Uudelle alavesisäiliölle löytyi sopiva paikka kaupungin varikon kyljestä. Paikka oli sopivan lähellä olemassa olevaa vesijohtoverkostoa.

– Rakennuspaikkakin oli hyvä, ja maan omisti valmiiksi Akaan kaupunki. Kolmea paikkaa mietittiin, Sipponen kertoo.

Uudesta alavesisäiliöstä tulee osittain kaksikerroksinen rakennus, jossa on vesisäiliön lisäksi pumppaamo ja varavoimakone. Havainnekuva HS-Vesi.

Miljoonan euron laitos

Alavesisäiliön toteuttaa Vesihaka Oy Lahdesta. Rakentamisessa on törmätty suuriin kiviin, joita on jouduttu räjäyttämään. Säiliö tehdään betonista. Vesisäiliö tulee osittain maan alle. Säiliön lisäksi rakennukseen tulee pumppu, varavoimakone ja UV-laite, joka ultraviolettivalon avulla varmistaa säiliöltä lähtevän veden mikrobiologisen laadun. Tämä on uutta Viialassa, ja vastaava menetelmä on käytössä HS-Veden vedenottamoilla, vesisäiliöillä ja vesitorneilla. UV-desinfiointi ei vaikuta veden hajuun ja makuun. Vesisäiliö on siis omavarainen, ja vedenjakelu jatkuu, vaikka sähkönjakelussa olisi ongelmia. Säiliön pinta-ala tulee olemaan 130 neliötä ja korkeus 4,5 metriä. Säiliörakennuksesta tulee suurempi ja korkeampi muun muassa pumppaamon vuoksi. Kokonaisuuden hinta on noin miljoona euroa. Laitokselle ei tule henkilökuntaa, vaan sitä ohjataan käytännössä kaukovalvonnalla Hämeenlinnasta tai Toijalasta.

Vesi uudessa alavesisäiliössä vaihtuu noin kerran vuorokaudessa.

– Niin tämä on mitoitettu, että illan ja yön aikana pumpataan täyteen ja päivän aikana tyhjenee. Saatiin tämä sopivasti käyntiin ennen kuin teräksien saatavuus vaikeutui ja metallin hinta lähti Ukrainan tilanteen vuoksi nousuun, Sipponen sanoo.

Lue lisää