Kylmäkosken vankilassa kuvataan parhaillaan Netflix-sarjaa nimeltä Maailman kovimmat vankilat. Netflixin oman ohjelmakuvauksen mukaan sarjassa tutkivat journalistit lähtevät vapaaehtoisesti vangeiksi maailman levottomimpiin vankiloihin, joissa uhkailu ja raakuus ovat arkipäivää.
– Filmiryhmä haluaa kuvata vastapainoksi Suomessa ja tuoda esiin Pohjoismaisen sivistysvaltion kuntouttavaa ja uusintarikollisuuden ennaltaehkäisyyn tähtäävää humaania vankeinhoitoa, joka perustuu tavoitteelliseen vuorovaikutukselliseen lähityöhön. Sarjan nimestä huolimatta meillä ei ole esimerkiksi väkivaltaa tai pakottamista, Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö korostaa.
Dokumenttisarjasta on julkaistu jo viisi tuotantokautta. Uusimmalla tuotantokaudella sarja on vieraillut muun muassa Etelä-Afrikassa, Grönlannissa ja Filippiineillä.
Tieto kuvauksista tuli heinäkuussa
Kuvausten toteutuminen Kylmäkosken vankilassa tuli Rämön tietoon jo viime vuoden heinäkuussa. Asiaa ei kuitenkaan saanut julkistaa ennen kuin tuotantoyhtiön kanssa oli allekirjoitettu asiasta kirjallinen sopimus. Kylmäkoski päätyi kuvauspaikaksi, kun sarjaa tekevä tuotantoyhtiö Emporium Productions otti yhteyttä Rikosseuraamuslaitoksen Keskushallintoyksiköön.
– Tuotanto tiedusteli, että voisivatko tehdä yhden jakson sarjaan jossakin Suomen vankilassa. Arvostan sitä, että Keskushallintoyksikön johto kysyi minulta, että lähtisikö Kylmäkosken vankila mukaan ohjelmaa tekemään, Rämö kertoo.
Varovaisen innostunut vastaanotto
Rämö alkoi tiedottaa asiasta vankilan sisäisesti viime vuoden lopulla. Niin henkilökunta kuin vangitkin suhtautuivat aluksi asiaan, varovaisen myönteisesti.
– Varmaan osa henkilökunnasta ajatteli, että mihin se Rämö taas on lupautunut. Mutta kun kuvausryhmä tänne viime viikolla saapui, niin todella moni vanki on ollut hyvin innostunut asiasta, toki erityisesti he, joiden elämää jaksoon seurataan, Rämö sanoo ja kuvaa henkilökunnan suhtautumista virkamiesmäisen myönteiseksi.
Kuvausryhmä teki aluksi taustatyötä vankilassa viisi päivää. Kuvausryhmän läsnäolon vaikutus vankilan arkeen oli varsin vähäistä.
– Kun ohjelman toimittaja Raphael Rowe keskiviikkona aamulla saapui vankilaan, alkoivat varsinaiset kuvaukset ja sen jälkeen kuvaukset ovat vaikuttaneet muutaman osaston arkeen jossain määrin, samoin myös joidenkin työntekijöiden arkeen, Rämö toteaa.
Parin viikon tuotanto
Kuvausryhmä on paikalla Kylmäkosken vankilassa 9.–21. maaliskuuta. Viiden päivän taustatyön päälle kuvataan viikon verran lähes aamusta iltaan.
– Siitä, keitä ja mitä noin 50 minuutin jaksossa näytetään, päättää tuotantoyhtiö. Se, että haastatellaan tai kuvataan, ei vielä tarkoita sitä, että näkyisi jaksossa, Rämö taustoittaa.
Koska ohjelmassa tutustutaan vankien ja vankilan arkeen, kuvausryhmä kuvaa vankilan normaaleita arkisia toimia, joissa moni vankilan työntekijä on mukana tavalla tai toisella. Jakson tekemiseen osallistuu myös useita vankeja.
– Oletan, että tämän enempää tuotantoyhtiö ei salli minun tehdä juonipaljastuksia, Rämö sanoo.
Positiivinen vaikutus vankeihin
Rämö pitää selvänä, että ohjelman teko on tuonut vankien arkeen mieluisaa vaihtelua.
– Useampi on kertonut, että on katsonut kaikki jo esitetyt jaksot ja he erityisesti ovat odottaneet Raphaelin tuloa paikan päälle. Ainakin yhden osaston vankeihin ohjelman tekeminen on vaikuttanut erittäin positiivisesti, koska he pääsevät osallistumaan ohjelman tekemiseen henkilökohtaisesti, Rämö tyytyväisenä toteaa.
Henkilökunnalle ohjelmassa esiintyminen on vapaaehtoista, ja vapaaehtoisia onkin löytynyt. Ilman heitä ohjelmaa ei voisi tehdä.
– Omalta osalta voin todeta, että minulle on ollut ilo ja kunnia päästä esittelemään Kylmäkosken vankilaa ja kertomaan suomalaisesta vankeinhoidosta yhteistyöhaluiselle, ammattitaitoiselle ja asiasta kiinnostuneelle ryhmälle, jotka ovat vankiloita kiertäneet maapallon eri kolkissa ja nähneet myös toisenlaista vankeinhoitoa kuin mitä Kylmäkoskella on. Varmasti kannattaa tämä jakso katsoa, Rämö päättää.
Juttua päivitetty 17.3.2022 kello 14.40 Harri Rämön kommenteilla.