”Laji vie kyllä ihan koko käden” – Vanaja Padelin halli avattiin tammikuussa, mutta koronan takia avajaisia päästiin juhlimaan maaliskuussa

Markku Kuoppa ja Jouni Parikka kertoivat avoimien ovien vetäneet runsaasti tutustujia Vanaja Padelin halliin. Miehet kehottavat kaikkia ensikertalaisiakin rohkeasti kokeilemaan lajia. Välineitä löytyy vuokralle ja opetustunteja voi halutessaan varata. Kuva Kukka Salmiovirta.

Hämeentielle Akaaseen nousseen sisäpadelhallin avoimia ovia ja avajaisia vietettiin maaliskuussa. Toimintaa pyörittävät Vanaja Padelin nimellä Markku Kuoppa ja Jouni Parikka. Miehet totesivat avoimien ovien vetäneen hyvin väkeä paikalle.

– Kaupunginjohtaja Antti Peltolan puhetta täällä oli kuuntelemassa nelisenkymmentä henkilöä ja päivän aikana tässä kävi pyörähtämässä lähemmäs sata ihmistä, Kuoppa hymyilee tyytyväisenä.

Kaupunginjohtajaa on nähty myös pelaamassa, vaikka avajaisissa hän olikin puhujavieraana.

Pihalla makkaragrillin äärellä päivystänyt Parikka komppaa päivän onnistumista.

– Moni on päässyt lajia kokeilemaan, miehet iloitsevat.

Maailmalta Suomeen ja Akaaseen

Padel on kehitetty Meksikossa jo 1960–luvulla. Hetki vierähti ennen lajin maailmanvalloitusta. Espanjasta padel nousi Euroopan tietoisuuteen ja Espanja onkin tällä hetkellä padelin ykkösmaa. Maailmalla pelataan ammattilaissarjaa ja maaliskuussa ratkottiin Suomen mestaruuksia Tampereella.

– Laji on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti sekä omaksi iloksi että kilpailumielessä pelattaessa, Kuoppa toteaa.

Akaalaiset ovat löytäneet padelin

Toijalan Satamassa olevat ulkopadelkentät olivat aktiivisella käytöllä viime kesänä ja sen seurauksena yrittäjät uskalsivat ajatella, että myös sisähallilla olisi omalla kylällä kysyntää.

Annukka Ikkala oli kokeilemassa lajia. Hänen mielestään pelaaminen ei ollut liian vaikeaa ala-asteikäiselle. Padel on aika kivaakin, Annukka pohtii. Kuva Kukka Salmiovirta.

– Sisähallin kävijämäärät ovat olleet varsin mukavat ensimmäisten kuukausien aikana. Me avasimme hallin jo tammikuussa, mutta koronan vuoksi avoimia ovia vietettiin vasta maaliskuussa, Kuoppa kertoo.

Padel on aloittelijalle helppo laji, jota pelataan nelinpelinä. Palloa lyödään verkon yli kuten tenniksessä, mutta takalaidat ja takaseinä mahdollistavat pallon lyönnin myös seinän kautta kuten squashissa.

– Tämä on rauhallisempaa ja helpompaa eikä tasoerot haittaa, vaan pelin saa käyntiin hyvin ihan aloittelijatkin, Kuoppa pohtii.

Hallilta löytyy vuokravälineitä, joten omien hankinta ei ole tarpeen ellei kärpänen sitten puraise pahasti.

– Tämä kyllä vie ihan koko käden, Kuoppa nauraa.

Pelikavereita tarjolla

Vanaja Padelilla on myös WhatsApp-ryhmiä sekä miehille että naisille, joissa voi huudella pelikaveria.

– Ryhmässä voi ilmoittaa, että menisi pelaamaan ja kysyä kuka tulisi kaveriksi, miehet kertovat.

Kurssitoimintaa, padel tutuksi -tunteja, junioriryhmää ja muuta padeliin liittyvää on paljon meneillään ja tulossa Vanaja Padelin yrittäjien toimesta.

Hannu (vas.) ja Johanna (oik.) Saahko kävivät Mikko ja Kirsi Karin kanssa tutustumassa Vanaja Padelin halliin. Vaikka tempo pelissä on rauhallinen, lämmitellä kannattaa ensin, he totesivat. Kuva: Kukka Salmiovirta

Helppoa tulla ja pelata

– Tämä on todellista matalan kynnyksen toimintaa. Halli on avoinna kello 6–23, omatoimisesti voi tuona aikana käydä pelaamassa. Vuoro varataan ja maksetaan netissä Vanaja Padelin varauskalenterin kautta. Maksun jälkeen saa ovikoodin, jolla pääsee sisään, Kuoppa kertoo hallin toimintamallista.

Parikan vastuulla on ollut hallin rakennuttaminen ja kiinteistöön liittyvät asiat. Halli on tehty lähes täysin oman kylän tuotantona.

– Halusimme mahdollistaa padelin pelaamisen omalla kylällä, ja samalla käyttää tähän projektiin mahdollisimman paljon oman kylän osaamista, miehet toteavat.

Kukka Salmiovirta

Lue lisää