Keväinen rummutus kaikaa nyt rantalepikoissa, metsissä ja taajamissakin, kun on tikkojen soidinaika – Uutterasti hakkaa ja hakkaa eikä millään lakkaa

Käpytikkakoiras Viialassa vuonna 2021. Ainoastaan koiraalla on punaista päässä. Kuva  Reijo Onnela.

Tikat ovat värikkäitä lintuja, jotka kapuavat puuta, hakkaavat reikiä ja laulavat rummuttaen. Niillä on vahvat jalat, käyrät kynnet ja luja terävä nokka, jolla ne kovertavat pesän, yösijan ja etsivät ruokaa. Niillä on myös tanakkasulkainen pyrstö, josta ne saavat hyvän nojaustuen puun rungolla toimiessaan.

Tikkojen pään kestävyys ihmetyttää ja kummallisen luja sen on oltavakin, kun tikan päätä ei hakkaaminen pakota. Lintuharrastaja Reijo Onnela tietää, että niillä on joustavasti iskuja vaimentava pään rakenne, sellainen ettei vaurioita synny kovassakaan paukutuksessa.

Tikkojen rummutus vastaa laulua

Kotoiseen tikkaperheeseemme kuuluu Onnelan mukaan palokärki, käpytikka, pikkutikka, harmaapäätikka, valkoselkätikka, pohjantikka ja käenpiika. Vihertikka on meillä vain erittäin satunnainen vieras. Hän kertoo nähneensä Akaan maastoissa palokärjen, käpytikan ja harmaapäätikan useammassakin paikassa.

Euroopan pienimmän tikkalinnun pikkutikan hän on tavannut Terisjärven maastossa. Pohjantikalle on Reijo Onnelan mukaan Akaassa otollista maastoa ja arvelee hän pohjantikkoja siellä olevankin, vaikka itse ei ole onnistunut vielä sellaista Akaassa näkemään.

Pikkutikka, tintin kokoluokkaa oleva lintu Toijalassa vuonna 2019. Kuvan linnun erottaa koiraaksi päässä olevasta punaisesta väristä. Kuva Reijo Onnela.

Rummutusalustoilla saadaan vaihtelua sointiin. Mitä äänekkäämpi kumina, sitä paremmin viestintä toimii. Hyviä alustoja ovat ontot puut, sähköpylväiden kuvut ja metalliset hatut. Niistä lähtee kuuluvampia ääniä. Tikkojen äänet ovat monenlaisia ja kuuluvia. Kukin tikkalaji rummuttaa tavallaan ja koiraat ovat yleensä äänekkäämpiä.

Äänekkäin on palokärki

Kaikista kuuluvimman äänen tuottaa palokärki, sen voimakkaat rumpusoolot ovat kahden ja puolen sekunnin mittaisia 30–40 iskun sarjoja, jotka kantavat kauas. Yleisin kuuluva rummutus on käpytikan lyhyt melko voimakas rummutus, 10–15 lyönnin sarja.

Palokärkinaaras Viialassa vuonna 2021. Naaraalla vain pään takaosassa on punaista, koiraalla punainen ylettyy koko päälaen yli. Kuva Reijo Onnela.
Jäljet tikan ruokapuussa Viialassa vuonna 2022. Kuva Anne Koivisto.

Pikkutikka esittää sekunnin tai puolitoista sekuntia kestäviä tiheitä päriseviä sarjoja, kuin ompelukoneen tasaista tikitystä, jotka toistuvat jopa 15 kertaa minuutissa. Harmaapäätikka rummuttaa hieman samaan tapaan, mutta harvemmin eli pari kolme kertaa minuutissa, kuvaa Onnela rummutuksia ja jatkaa, että on tikoilla toki muitakin ääniä kuin rummutukset, mutta rummutukseen ihmisetkin havahtuvat ja se on varsin keväinen ääni.

Juttusarjassa tutustutaan ajankohtaisiin luonnonilmiöihin.

Lue lisää