Sisä-Suomen poliisin tiedotuslinjassa on tapahtunut kesän aikana muutos. Jo vuosia hyvin niukka tiedotuslinja muuttui ensin auliimmaksi toimitusten auttamiseksi, nyt jopa poliisin itsensä lähettämiksi tiedotteiksi. Linjan muutosta ovat edeltäneet muun muassa pirkanmaalaisten lehtien poliisille osoittamat toiveet linjan löysäämiseksi.
Tiedotuslinjan ongelmien taustalla on ollut väärin tai liian tiukasti ymmärretty, vuonna 2019 poliisihallituksen julkaisema julkisuuskäsikirja, joka toimii ohjeena poliisilaitosten viestinnässä. Salausoppaaksikin tiedotusvälineissä ristitty viestintäraamattu tähtäsi ennen kaikkea yhdenvertaisuuteen. Yhdenvertaisuus varmasti toteutuukin, kun mistään ei kerrota mitään.
Valitettavasti samalla vääristyy kansalaisten käsitys todellisuudesta. Ei meidän kylällä varmaan mitään tapahdu, kun paikallislehtikään ei mistään kirjoita. Toki koko ajan on kirjoitettu räikeimmistä rikoksista kuten henkirikoksista jouluna ja puukotuksista keskellä Toijalaa keskellä päivää. Näistä tiedotusvälineet ovat kuitenkin usein päässeet perille oikeuslaitoksen toiminnan perusteella, eivät poliisin.
Jos poliisin toiminnan taustalla on ollut turvata esitutkinnassa olevien yksityisyys, on peruste pitkälle ymmärrettävä. Koska esitutkinnassa käsitellään epäilyksiä, joutuu prosessiin myös myöhemmin syyttömäksi havaittavia henkilöitä. Se ei kuitenkaan vaaranna kenenkään yksityisyyttä, jos poliisi suostuu joskus kertomaan toimittajalle, että vaikkapa Akaassa sijaitsevaan teollisuuskiinteistöön on kuluneena viikonloppuna murtauduttu ja murtomiesten mukaan on lähtenyt esimerkiksi kaksi akkukäyttöistä työkalua. Samalla tiedotusväline saa kuitenkin välitettyä yleisölleen arvokkaan viestin. Rikoksia tapahtuu, niitä tapahtuu tiedotusvälineen seuraamalla alueella ja voisi olla ihan aiheellista lukita ovet edelleen. Jos ja kun tällaiseen tietoon pääsy estetään viranomaisen toimesta, yleisölle välittyy väkisinkin vaillinainen kuva ympäröivästä todellisuudesta. Ja kun kuva on vaillinainen, se on silloin aina väistämättä myös väärä.
Poliisi saattaa myös hyötyä nyt nähtävästi hieman löysätystä viestintälinjastaan. Akaan Seudun toimitukseen on jo saapunut ensimmäinen silminnäkijähavainto lehdessä uutisoidusta rikoksesta. Aiemmin poliisilta ovat jääneet yleisön tarjoamat tiedonmurut ja silminnäkijähavainnot ainakin osittain saamatta, jos yleisö ei ole osannut yhdistää näkemäänsä mihinkään rikokseen, koska tapahtuneesta rikoksesta ei ole missään tiedotettu.
Monessa ilmiössä näyttäisi vaikuttavan heiluri-ilmiö. Aiemmin staattinen tilanne lähtee voimakkaasti muuttumaan, kun heiluri lähtee heilahtamaan yhdestä äärilaidasta toiseen. Aiemmin poliisin tiedotuslinja oli sellainen, että monen toimittajan päivä- tai viikkotyölistaan kuului poliisin kirjurille soittaminen. Usein puhelimeen vastasi uransa alussa tai parhaassa tapauksessa uransa loppumetreillä oleva poliisihenkilö. Jälkimmäisessä tapauksessa tiedotuslinja oli usein väljä. Se oli heilurin toinen äärilaita. Sellaisiakin asioita tiedotettiin, joilla ei ollut yleisölle merkitystä ja mahdollisesti syyttömänä esitutkintavaiheeseen joutuneille henkilöille koitui vahinkoa. Sitten tuli vuosi 2019 ja salausoppaan julkaisu. Sen jälkeen on menty heilurin liikeradan toisessa ääripäässä. Toivottavasti heiluri pysähtyy siihen välille, jonkinlaiseen harkittuun tiedotuslinjaan, josta on hyötyä niin yleisölle, viranomaisille kuin tiedotusvälineillekin.