Toijalan satamassa ja Luttusissa kerätään nyt biojätteet talteen – Jätelain muutos toi kunnille tiukennuksia keräysvelvollisuuteen

Yksi Akaan kaupungin uusista biojäteastioista sijaitsee Luttusten uimarannalla Viialassa, toinen Toijalan satamassa. Uusi jätelaki asetti kunnille ja julkisille toimijoille velvollisuuden biojätteen erilliskeräykseen kohteissa, joissa biojätettä kertyy yli 10 kiloa viikossa. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Jätelain laaja uudistus astui voimaan 19. heinäkuuta 2021. Lakimuutokseen kuulunut siirtymäaika on kulunut umpeen, ja kunnilla sekä julkisilla toimijoilla kuten Akaan kaupungilla on nyt velvollisuus erilliskerätä biojätteet sellaisilla kaupungin hallinnoimilla alueilla, joissa biojätettä kertyy yli kymmenen kiloa viikossa.

– Toinen oleellinen muutos on 1. heinäkuuta voimaan tullut velvollisuus aloittaa biojätteen keräys kiinteistöillä, joissa on vähintään viisi asuntoa. Loimi-Hämeen Jätehuollon ja siis myös Akaan alueella tällainen biojätteen keräys on kuitenkin toiminut jo 1990-luvulta saakka, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n viestintäpäällikkö Mirva Naatula kertoo.

Useita uusia biojätteen keräyspisteitä

Naatulan mukaan Akaan kaupunki on aktivoitunut lainmuutoksen myötä ja uusia biojätteen keräyspaikkoja on järjestetty.

– Paljon on uusia paikkoja tullut, biojätettä on alettu kerätä palvelupaikoissa kuten Toijalan satamassa ja Viialassa Luttusten uimarannalla. Kuntalaisten palvelupaikoille on ilmestynyt biojäteastiat muiden jäteastioiden rinnalle, jos ne ovat ennen puuttuneet, Naatula kuvaa.

Akaan kaupungin toimesta biojätteen erilliskeräys on järjestetty sellaisissakin paikoissa, joissa lain mainitsemaa 10 kiloa biojätettä viikossa ei edes kerry.

– Akaa haluaa olla asiassa edelläkävijä ja biojätteen keräystä on laajennettu vapaaehtoisesti. Se antaa kuntalaisille mahdollisuuden lajitella jätteitään enemmän. Esimerkiksi Toijalan satamassa biojätettä näyttää kertyvän vain muutamia pusseja viikossa, Naatula näkee.

Kaupunki ei kompostoi

Vaikka Akaa on järjestänyt biojätteen erilliskeräyksiä, ei kaupunki kuitenkaan ole lähtenyt kompostoimaan.

– Muistaakseni Akaan kaupungilla ei ole yhtään kompostointikohdetta. Käytössä ovat autoon tyhjennettävät bioastiat. Kompostori on sellainen, että se vaatii hoitajan, huoltomiehen tai muuta henkilökuntaa, ehkä se olisi vähän työlästä. Samoin taloyhtiöissä biojätteen hoitaminen kompostoimalla vaatii aina sen, että ainakin yksi asukas on kiinnostunut vahtimaan kompostoria, Naatula muistuttaa.

Akaan kaupungille ja asuinkiinteistöille esimerkiksi 140 litran biojäteastioiden tyhjennys maksaa 6,94 euroa kerta. Astiat tyhjennetään yhden tai kahden viikon välein. Loimi-Hämeen Jätehuolto hoitaa kaupungin biojäteastioiden tyhjennykset.

– Kaikki Akaan alueelta kerättävät biojätteet kuljetetaan käsiteltäviksi Envor Groupin biokaasulaitokseen Forssaan, Naatula kertoo.

Jätelain muutoksilla vaikutusta myös asumiseen

Kuntalaisille kiristyvä jätelaki tuo suurimman muutoksen vasta ensi vuonna. Silloin tulee velvollisuus kerätä muun muassa pakkausjätteet vähintään viiden asunnon kiinteistöiltä.

– Samalla tulee velvollisuus kerätä erikseen myös kartonki, lasi, muovi ja metalli. Muutos tulee voimaan ensi vuoden heinäkuussa, Naatula luettelee.

Lue lisää