Valtteri Mönkön ja Jesse Viinikankaan muodostama ja heidän etunimiensä anagrammiin pohjautuva Terassiveljet teki ensiesiintymisensä Toijalan Sataman kesäteatterissa viime vuonna. Tänä kesänä satamassa pyörii Vanajan rannallekin aiheeltaan sopiva Musiikkiristeily maailman ympäri.
Musiikilla on näytelmässä suuri painoarvo. Mönkön ja Viinikankaan sovittamia ja osin säveltämiäkin kappaleita ja useammasta laulunpätkästä nivottuja potpureita on niin paljon, että Terassiveljien yhdessä Jaana Saarelan ja Mika Nuoran kanssa käsikirjoittama tarina jää sivuosaan. Myös ohjaus on merkitty kaikkien neljän nimiin, ja siinä lienee ollutkin urakkaa pääkaksikon monien roolien ja musiikillisen ilotulituksen ansiosta.
Tarinan käynnistyminen antaa alussa hieman odottaa itseään, mutta jatkossa suomalaisen Markku Polosen (Heikki Haapaniemi) risteily maasta, mantereelta ja kulttuurista toiseen etenee tasaisen varmasti. Välillä opetellaan erilaisia tansseja, ja Haapaniemi pääsee useaan otteeseen esittelemään myös komeaa lauluääntään.
Enimmäkseen etänä harjoitellut Haapaniemi saapui Espanjasta Akaaseen vasta reilu viikko ennen ensi-iltaa, mutta naisten kanssa taiteilu ja taistelu sujuu hyvin. Musiikkiristeilyn muina näyttelijöinä nähdään Sanna Haapaniemi ja Pirkko Taskila ja tanssijoina Sirpa Saikkonen, Tiina Yli-Pietilä, Tarja Virkki, Jalo Virkki ja Antero Kangas. Virkit vastaavat monipuolisista koreografioista yhdessä Mönkön ja Viinikankaan kanssa.
Livebändillä riittää taitoa
Käsiohjelman mukaan Musiikkiristeily maailman ympäri tekee historiaa sillä, että ensimmäistä kertaa Toijalan Näyttämön kesäteatterin lavalla esiintyjiä säestää livebändi. Historian kirjoihin jää kosolti nuorta taituruutta, sillä Mönkön (saksofonit, huilu ja laulu) ja Viinikankaan (viulu ja laulu) lisäksi bändiin kuuluvat heidän parikymppiset ikätoverinsa Emma Heinonen (koskettimet, marimba, lyömäsoittimet ja laulu), Eelis Kanerva (basso ja laulu) ja Joonas Ahonen (rummut ja kitara).
Yltäkylläisen kappalekimaran onnistunut esittäminen vaatii kaikilta soittajilta varmuutta ja virtuositeettia, ja sitä myös löytyy. Kanervan takuuvarma basismi, Ahosen tarkkuus ja fillit, Heinosen marimbatyöskentely ja muu monipuolisuus sekä ennen kaikkea Viinikankaan viulismi tanssin, näyttelemisen ja laulamisen lomassa saavat korvat hörölleen ja silmät selälleen moneen otteeseen. Mönkön foneja olisi mieluusti kuunnellut hieman suuremmalla äänenvoimakkuudella. Hänen osakseen osui lauantain esityksessä valitettavasti myös mikrofoniteknisiä ongelmia.
Vivaldin Neljän vuodenajan Kesä ukkosta jyrisevine taustanauhoineen kykeni lauantain näytöksessä avaamaan taivaan padot samalla, kun Markku Polonen piehtaroi synkissä syövereissään. Tässä kuten muissakin lyhytaikaista sadetta osakseen saaneissa kohtauksissa näyttelijät ja tanssijat ottivat olosuhteet annettuina ja jatkoivat tyynesti tekemistään.
Juttua muokattu 27.7. klo 20.55. Korjattu Jesse Viinikankaan sukunimi oikeaan muotoon.