Lukemista kesäviikonloppuun: ”Joskus äiti yllätti lätyillä ja oman puutarhan mansikkahillolla sekä pannukakulla” – Tutustu lukijoiden ruokamuistoihin, joissa pääsevät esille muun muassa klimppisoppa ja veripalttu

Juttu on julkaistu alun perin toukokuussa 2020.

Klimppisoppa kuuluu ruokalajeihin, joita on nykyään harvoin, jos koskaan, tarjolla. Akaan Seudun järjestämän ruoka-aiheisen nettikyselyn vastaajista moni muistaa klimppisopan lapsuudesta.

”Klimppisoppaa tarjottiin, mutta klimpit eivät kiinnostaneet”, kommentoi yksi vastaajista.

Klimppisoppa muistuttaa lihakeittoa, jossa perunat on korvattu jauhoklimpeillä. Akaan Seudun haastattelemien yli 80-vuotiaiden klimppisoppa-asiantuntijoiden mukaan jauhoklimpeillä jatkettiin myös lihakeittoa (pernasoppaa), josta perunat ja lihat oli jo syöty ja jäljellä oli vain lientä. Klimppejä käytettiin keväällä myös perunan korvikkeena, kun piti säästää siemenperunoita.

Klimppisoppa ei nimensä ja ulkonäkönsä puolesta hivele makunystyröitä, mutta toimituksen klimppisoppa-asiantuntijoiden mielestä ruoka oli ja on hyvää. Toista mieltä oli toimittajan oma kotiraati, jolta klimppisoppakokeilu sai tyrmäävän vastaanoton. Liemi kyllä maistui perheen teineille, mutta siinä lilluvat klimpit eivät.

Ennen vanhaan klimpit olivat ehkä vaihtelua ainaiselle perunansyömiselle, mutta testiryhmässä jauhokokkareet herättivät enemmän inhoa kuin ihastusta.

Klimppisopan klimpit tehdään vehnäjauhoista, voista, lihan keitinliemestä ja kananmunasta. Kuva Lasse Lahtinen

Siansorkkia ja veripalttua

Klimppisopan lisäksi Akaan Seudun kyselyn vastaajat nimesivät harvoin tarjolla oleviksi lapsuuden ruuiksi muun muassa siansorkat, littulaatikon, rössyperunat, jankin, ruisjauhovellin, makaronivellin, veripaltun, tohraperunat, läskisoosin, maitoperunaliemikeiton ja silakkalaatikon.

Näistä tohraperunat syntyvät nettitietojen mukaan perunasta, sianlihasta, voista ja suolasta ja rössyperunat veripaltusta, perunoista ja sianlihasta. Jankki on leivänkannikoista valmistettu puuromainen ruokalaji, jossa on mukana käristettyä pekonia, silavaa tai muuta sianlihaa. Sen sijaan netistä ei löydy littulaatikon reseptiä.

Klimppisoppaa on nykyisin harvoin tarjolla. Kuva Lasse Lahtinen

Näin kyselyn vastaajat kertoivat suosikkiruuistaan (1.) ja muistelivat lapsuuden ruokia (2.)

”Sota-ajan jälkeen syntyneenä eivät sapuskat olleet kovin monipuoliset, koska perheen piti olla melko omavarainen ja rahan käyttö oli niukkaa. Lempiruokia ei kysytty, vaan oltiin iloisia äidin tekemiin tarjottaviin, olkoon kyse luusopasta, hernekeitosta, kaalisopasta. Silakkalaatikko, makaronilaatikko, kuorineen keitetyt perunat ja soosi (maitokastike, jossa oli sipulia, kananmunaa, pinaattiakin/nokkonen, tai sianlihakastike).

Kuhasta, hauesta, ahvenesta, mateesta tehtiin keittoa. Niin sanottu roskakalaa (sulkava) keitettiin pippurin, sipulin ja suolan kanssa. Liemi siivilöitiin, saostettiin vehnäjauholla ja vähäinen kalanliha lisättiin joukkoon. Tilliä. Maukasta oli perunoiden kanssa. Porkkanaa, punajuurta keitettynä, etikkasäilykkeet kurkusta, kurpitsasta, puolukkahilloa. Joskus äiti yllätti lätyillä ja oman puutarhan mansikkahillolla sekä pannukakulla.

Liha oli kortilla, silakkaa pitkin ja poikin. Se oli edullinen ja ravitseva kala. Omasta takaa verkoilla/katiskalla pyydettyä kalaa, munia ja kanaa, mutta oman kanalan kanat eivät kiinnostaneet pataruokana. Oli tunnesiteet ”kotieläimeen”.

Klimppisoppaa tarjottiin, mutta klimpit eivät kiinnostaneet. Puurot, vellit tekivät kauppansa. Äiti leipoi hiivaleipää, pullaa, kuivuneesta vehnäsestä korppuja, kakkua ja kääretorttua. Kuivaneet ruisleivät jauhettiin puuroon, tallimestarin kiisseliin. Piimäjuustoa tehtiin joskus ja lauantaimakkaraa sai kerralla ehkä 150 grammaa ja Edam-juustopalan.

Niukkaa oli, mutta nälässä ei oltu. Vaurastuttua lihankin kulutus kasvoi ja kauppaankin alkoi tulla hedelmiä kotoisan omenan, päärynän ja marjojen lisäksi. Ehkä äidillä oli käytössä Pula-ajan keittokirja ja mielikuvitus. Niilläkin pärjää, kun on kekseliäs. Ruokatavarat säilytettiin kellarissa tai kaivossa.”

Suolakalaa perunakattilaan

”Murusoosi ja perunamuusi. Meillä kotona sanottiin jauhelihakastiketta murusoosiksi, liekö johtunut siitä, että jauheliha hakattiin paistinpannulla ihan pieniksi muruiksi.”

”Lempiruoka taitaa olla perinteinen, lihapullat ja perunamuusi. Ihania ruokamuistoja omasta lapsuudesta on paljonkin, mutta perjantaiklassikko saunan jälkeen: makkarahampurilaiset kaikilla höysteillä ja puolukkamehu.”

”Meidän perheen lempiruoka on sushi. Lapset ovat iältään 4, 10 ja 13 ja reilun kokoinen sushiannos katoaa parempiin suihin hetkessä. Lohinigirit ja munakkaat suosikkeja. Omassa lapsuudessa ei olisi tullut mieleenkään syödä raakaa kalaa. Omassa lapsuudenkodissa äiti teki jotain kananmuniin perustuvaa valkokastiketta perunamuusin lisukkeeksi. Sellaiseen yhdistelmään en ole sittemmin törmännyt, eikä ole tullut itse kokeiltua. Ehkä pitäisi!”

”Keväisin, kun oli lahnan kutuaika, sitä pyydettiin verkoilla ja tehtiin suolakalaa tiinuihin ja vietiin maakellariin. Sieltä sitä kesän kuluessa haettiin kiehuvien perunoiden päälle kypsymään. Tätä ei nykyisin paljon tehdä. Itse olen syntynyt -49.”

Ruokatottumukset ovat muuttuneet aikojen saatossa.

Makkarapitsaa ja silakkalaatikkoa

”1. Kunnon vanhanajan läskisoosi. 2. Siansorkat.”

”Ryynimakkara, lauantaimakkara, makaronisoppa maitoon.”

”1. Kanapasta, spagetti ja jauhelihakastike, makaronilaatikko, uunilohi ja perunat. 2) Makkarapizzaa, littulaatikkoa, maksakastiketta.”

”Me pidämme kotimaisesta kalasta paistettuna. Lapsuudenkodin herkku oli uudet perunat voikermakastikkeella.”

”Klimppisoppa.”

”Ruisjauhovelli.”

”1. Perunamuusi ja uunilohi. 2) Ihan tavallista perusruokaa oli tarjolla, saatavilla nykyisinkin.”

”1. Paella, blinit, hiiligrillissä grillataan kanaa, munakoisoa, kaaleja jne. 2. Maksakastike, klimppisoppa, ruskea kastike, silakkalaatikko, makaronivelli.”

”Äidin tekemät lihapullat, makaronilaatikko. Itse en saa niistä saman makuisia itkemälläkään.”

”Peruna ja jauhelihakastike, vispipuuro.”

Makaronilaatikko on monen herkku. Sen sijaan makaronivelliä on harvemmin nykyisin tarjolla. Kuva Tarja Antola

Ruukkukukkoa ja veripalttua

”1. Lemppari oli makaronilaatikko, aikuisilla nyt ei ole mitään erikoista lempiruokaa. 2. Kotonani syötiin paljon kalaa, paistettuja silakoita ja silakkapihvejä oli usein. Muu kala oli usein lahna, jota silloin ostettiin torilta. Mykykeitto eli klimppisoppa oli myös ruoka, jota ei enää näe ollenkaan. Monille täysin tuntematon ruoka oli ”ruukkukukko” eli pienistä ahvenista ja läskistä tehty kalakukko, uunissa ilman taikinakuorta kiviruukussa paistettuna.”

”1. Karjalanpaisti ja perunamuusi + puolukkahillo. 2) Veriletut ja veripalttu.”

”Kaalilaatikko.”

”1. Lasagne, uunilohi, miilunpolttajan pasta. 2. Makkara- ja lihakeitto, laatikkoruuat.”

”1. Kyllä se lemppari taitaa olla savustettu lohi, kuten muutkin kalaruuat. 2. Karjalanpaisti. Äitini bravuuri. Toki teen sitä itse nykyään.”

”Puolukkamämmiä ja keittotalkkunaa.”

”Suosikkini oli ruispuolukkapuuro, joka tehtiin uunissa. Kun pönttöuunissa oli illalla hiillos jäljellä, laitettiin rautapataan puolukkasurvosta, vettä ja ruisjauhoja, vähän sokeria ja suolaa. Aamulla saatiin ”puolukkamämmiä”.”

”1. Tirripaisti ja kesäkeitto, veriletut, tohraperuna. 2. Esimerkiksi tohraperunaa, tirripaistia on nykyään harvemmin muualla tarjolla. Itse tulee niitä tehtyä.”

”Uunilohi ja perunamuusi. Ternimaidosta tehty pannukakku. Kylkisiivukastike eli läskisoosi.”

”1. Merimiespata. 2) Keittotalkkuna sianliha lisukkeena ja klimppisoppa myös pekonia seassa.”

”Rössyperunat.”

”1. Kaalilaatikko. 2. Niitä on edelleen tarjolla.”

”1. Lihapullatkastikkeella ja kokonaiset kuoriperunat. 2. Klimppilihasoppa, klimpit perunamuusista, silakkalaatikko, maitoliemiperunakeitto.”

”Tirripaisti, perunavelli, vellit aamiaiseksi.”

Perunamuusi lihapullien tai jauhelihakastikkeen kera kuuluu monen suosikkiruokiin. Kuva Tarja Antola

Pottupuuroa ja läskisoosia

”1. Pannujuurekset ja broileri. 2. Lapsuudenkodissani isä paistoi lähes aina sianläskiä pannulla ja siihen rasvaan kastettiin ruisleipää.”

”1. Peruna-sipulisavusuikalelaatikko kaurakermalla ja maistuvilla mausteilla. 2. Karjalanpaisti, isän tekemä riisipuuro ja ihan makkarakastike, johon äiti sai ainutlaatuisen maun. Näitä ei enää ole saatavilla. Molemmat ovat poissa.”

”Lapsuudenkodissa söimme paljon jauhelihaa, kanaa ja kalaa ja perunaa oli aina. Nykyään teemme paljon kanaruokia ja peruna on saanut uuden nousun. Kala on jäänyt vallan pois, koska puoliso ei pidä kalasta.”

”Karjalanpaisti, perunat ja karjalanpiirakat.”

”Perunamuusi ja lihapullat. Pottupuuro, keitetyt potut survotaan väljään veteen. Keitetään hiljalleen, sekoitetaan ruisjauhot, sekoitetaan, annetaan kiehua hiljalleen ja pitkään usein hämmentäen. Nautitaan voisilmän kanssa.”

”1. Lasagne. 2. Ohrapuuro, pullatossu, iso lanttukukko.”

”1. Lasagne. 2. Lapsuudessa klimppisoppa.”

”Murukastike (jauhelihakastike) ja muusi. Läskisoosia ja perunoita.”

Pastaruuat ovat nopeita valmistaa.

Piimävelliä ja rössymaitoa

”Lapsuudessani syötiin usein lihakeittoa, kun liha oli itse teurastettua naudanlihaa. Läskisoosia ja kuoriperunoita syötiin myös usein. Lempiruokaa oli makaronivelli, sitä sai todella harvoin.”

”1. Pasta eri muodoissaan. 2. Läskisoosi, klimppisoppa.”

”Jauhelihakastike, joka tehtiin maitoon. Ohje oli muuten sama kuin veteen tehty.”

”Paistettu hauki. Muita ruokia olivat läskisoosi, ruskea kastike, maitopotut, rössypotut, silakkalaatikko, sianlihalaatikko, jankki, piimävelli, talkkuna ja rössymaito.

”1. Äidin tekemä kaalilaatikko. 2. Äidin tekemät ja paistamat rapeat veriohukaiset.”

”Munkkeja ja simaa.”

”Kananmunavalkokastike perunoilla, vieläkin minun suosikkiruokani.”

”Kaalikeitto.”

Lue lisää

Chat Icon