Kylmäkoskella on tehty kesän aikana useita susihavaintoja – Saaliiksi on joutunut peuroja, raadot paljastavat syöjän

Kaksi sutta nähtiin näissä peltomaisemissa Kylmäkoskella 17. kesäkuuta iltayhdeksän aikoihin. Paikka on Taipaleentien varrella noin kilometri valtatie 9:ltä Taipaleen suuntaan. Kuva: Kimmo Koskela

Susipariskunta sekä yksinäinen susi ovat liikkuneet Kylmäkosken Mellolassa, Taipaleella ja Savikoskella kesän aikana.

Jalannin riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Markku Seppälä Torkon seurueesta kertoo, että ensimmäinen varma susihavainto on kesäkuun 17:nneltä päivältä. Tuoreimmat Seppälän tiedossa olevat havainnot ovat viime viikon loppupuolelta 4–5. elokuuta, jolloin yksinäinen susi nähtiin päivällä valtatie 9:n varrella Akaan ja Urjalan rajalla sijaitsevalla levähdysalueella sekä 5–6 tuntia myöhemmin Kylmäkosken Mellolan ja Urjalan Hakkilan välisellä alueella. Seppälä merkitsee susihavaintoja Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tassu-tietojärjestelmään.

Sudet hakevat uusia alueita

Yksinäinen susi ja susipariskunta ovat liikkuneet samoilla seuduilla Kylmäkoskella. Susi voi päivän aikana liikkua kymmeniä kilometrejä.

– Kun laumat kasvavat, nuorimmat sudet joutuvat laumasta pois ja lähtevät hakemaan omaa paikkaansa uusilta alueilta. Nämä sudet ovat lähteneet Tassu-havaintojen perusteella Säkylän maisemista hakemaan uutta elintilaa, kun vanhalle alueelle ei ole enää mahtunut, Markku Seppälä kertoo.

Seppälän mukaan sudet ovat tulleet Kylmäkoskelle Huittisten, Punkalaitumen ja Urjalan kautta. Hän arvelee, että seuraavaksi ne suuntaavat pohjoiseen Vesilahteen ja Lempäälään.

– Täällä niiden on hyvä olla, kun on peuroja, Seppälä sanoo.

Isoja peuroja suden saaliiksi

Susien liikkeistä kertovat näköhavaintojen lisäksi myös maastosta löytyneet peuranraadot.

– Yksi ihmeellinen piirre tässä näyttää olevan. Sudet tuntuvat ottavat kiinni isoja peuroja. Löydetyt raadot ovat olleet pääasiassa sarvipääpeuroja, Seppälä kertoo.

Seppälän mukaan suden syöntijälki on erilainen kuin ilveksen tai karhun.

– Susi kiskoo mahan pois edestä, kun se syö sisäelimet, ja vetää raadon 10–20 metriä kauemmas. Suden jäljiltä raato on totaalisen syöty.

Kylmäkoskella on tänä kesänä tehty havaintoja sekä susipariskunnasta että yksinäisestä sudesta. Kuva: Kimmo Koskela

Huoli metsästyskoirista

Peuranraatoja on löytynyt alle sadan metrin päästä pysyvästä asutuksesta. Seppälän mukaan ihmisillä ei ole silti aihetta huoleen.

– Huolissaan ei tarvitse olla. Susi ei ole käynyt ihmisen päälle yli 130 vuoteen, ja suden näkeminen on kuitenkin aika iso lottovoitto. Harva niitä näkee. Alueella, joilla sudet ovat liikkuneet, on myös liha- ja lypsykarjaa, mutta silti sudet eivät ole käyneet aitauksessa. Helpommin ne saavat otettua saaliikseen peuran tai jäniksen, Seppälä sanoo.

Seppälä miettii kuitenkin, uskaltaako hän ottaa beaglensa mukaan jäniksen metsästykseen, joka alkaa 1. syyskuuta. Hän epäilee, että susihavainnot voivat pahimmillaan haitata myös hivenmetsästystä, jossa koirien käyttö on yleistä.

– Kuinka moni uskaltaa laittaa koiransa alueelle, jossa nähty parin päivän sisään susi tai on edes epäily sudesta? Koira on kuitenkin myös perheen lemmikki. Jos se joutuu suden saaliiksi, on isin surkea tulla kotiin ja sanoa se lapsille.

Seppälän mukaan suden kohtaamisissa koiran reaktiot riippuvat yksilöstä.

– Netistä löytyvillä videoilla hirvikoiran ja suden kohtaamisista susi on yleensä väistänyt. Jos koira on joutunut suden saaliiksi, on koiran päälle käynyt käsittääkseni useampi susi.

Seppälän mukaan Kylmäkoskella ei ole tehty havaintoja sudenpennuista.

– Nämä sudet vasta hakevat aluettaan. Hyvässä lykyssä ne jatkavat matkaansa.

 

Kimmo Koskela näki yksinäisen suden lähellä kotipihaansa

Taipaleentien varrella Kylmäkoskella asuva Kimmo Koskela on nähnyt tänä kesänä suden kaksi kertaa. Molemmat havainnot on tehty kesäkuussa, ensimmäinen iltayhdeksän ja toinen iltayhdentoista aikaan.

– Vaimo oli tyttären ja koirien kanssa lenkillä Taipaleentiellä 17. kesäkuuta, kun pellolla oli kaksi sutta. Vaimo soitteli siitä minulle, ja lähdin katsomaan. Toinen susista oli ehtinyt jo mennä metsään, mutta toisen näin, Koskela kertoo.

Kesäkuun 29. päivä Koskela näki yksinäisen suden vajaan sadan metrin päässä kotinsa pihasta. Koskelat asuvat Taipaleentiellä noin puoli kilometriä valtatie 9:ltä Taipaleen suuntaan.

– Omasta puolesta ei huolestuta, mutta koirien puolesta huolestuttaa. Koirat ovat välillä pihalla tarhassa tai juoksunarun kanssa. Kyllähän susi halutessaan koira-aitaukseenkin pääsee, Koskela toteaa.

Metsästystä harrastava Koskelaa miettii vielä, uskaltaako hän ottaa koirat syksyllä metsään.

– Vaikka en kodin lähellä metsästäkään, viitsiikö koiria silti päästää metsään.

Kimmo Koskela kuvasi suden lähellä kotipihaansa 29. kesäkuuta noin iltayhdentoista aikaan. Kuva: Kimmo Koskela
Susi nähtiin 29. kesäkuuta näissä maisemissa. Paikka on lähellä Taipaleentietä. Kuva: Kimmo Koskela

Juttuun on lisätty kellonaika, jolloin susihavainnot on tehty. 

Lue lisää