Akaa-Seuran jo vuonna 2016 käynnistämä Akaan seudun naisen kansallispuvun täydennyshanke otti pitkään odotetut harppauksensa, kun puvun uusia osia julkistettiin Viialan kirjasto Vilkussa lauantaina 6. elokuuta.
Tilaisuudessa esille pääsivät puvun lyhyt painokankainen röijy eli takki sekä useita essuja ja sukkia.
Täydennyshanke sai alkunsa paikallisen kansanperinneaktiivin Hilu Toivonen-Alastalon tehtyä itselleen Akaan puvun ja jäätyä kaipaamaan siihen vielä röijyä, joka on nykyisellään tavanomaisesti mukana naistenkin puvuissa.
Uusien osien lisäämisessä tuli edetä Suomen kansallispukukeskuksen ja sen alaisen kansallispukuraadin hyväksynnällä ja ohjauksella.
Lisäksi projektiin tarvittiin tilaaja, joka teki pukutäydennyksestä kirjallisen pyynnön edellä mainituille asiantuntijatahoille ja on vastuussa hankkeen kuluista ja myöhemmin täydennysosien saatavuudesta.
Toivonen-Alastalon yhteydenotosta tilaajaksi innostui Akaa-Seura, joka vastasi myös vuonna 1983 valmistuneiden Akaan seudun naisen ja miehen pukujen tilaamisesta.
Täydennystä saatiin jo vuonna 2018
Akaa-Seuran pukutäydennyspyyntö tavoitti kansallispukuraadin vuonna 2017. Raati nimesi hankkeen vetovastuuseen eli asiantuntijaksi tutkija Leena Holstin, joka oli toiminut samassa tehtävässä jo Akaan seudun pukujen alkuperäisen kokoamisen yhteydessä 80-luvulla.
Samalla röijytoiveesta alkunsa saanut täydennyshanke laajeni niin, että siihen sisältyi myös erilaisten esiliina- ja sukkavaihtoehtojen kartoittaminen.
Holstin johdolla pukuun ehdittiin jo vuonna 2018 vahvistaa täydennystä vihreillä, punaisilla ja tummansinisillä sukilla sekä kolmella silkkisellä essulla, joiden värivaihtoehdot ovat vihreä, tummansininen ja musta.
Holst esitti pukuun tuolloin painokangaskuosisiakin essuja, mutta koska kansallispukuraati kaipasi painokankaiden käytöstä vielä lisää tutkimusta, kyseisiä essuja ei vuonna 2018 vielä hyväksytty.
Myös sopivan röijyn etsintä jatkui.
Kuhmalahden lehtikuvio oli sopivin
Vuonna 2020 hanke sai uuden asiantuntijan Eija Mendelinistä, kun Leena Holst jäi pois kansallispukuraadin toiminnasta.
Mendelin jatkoi Holstin työtä tekemällä huolellista selvitystä aiemmin vähälle tutkimukselle jääneistä painokankaista ja tutustumalla Akaan alueella 1800-luvun loppupuolella käytettyjen essujen materiaaleihin, kuoseihin ja valmistustapoihin.
Lisäksi Mendelin tarkasteli useita Akaan lähialueilta museoihin talletettuja röijyvaihtoehtoja.
Pitkällisten tutkimusten jälkeen sopivin vaihtoehto Akaan puvun lyhyeksi röijyksi todettiin olevan painokankainen lehtikuvioinen röijy, jonka esikuva on talletettu Kansallismuseon kokoelmiin Kuhmalahdelta ja valmistettu ennen vuotta 1850 – eli sopivan oikea-aikaisesti suhteessa Akaan puvun muiden osien esikuvien valmistusajankohtiin.
Essuissa ruotsalaisia kuoseja
Kansallispukuraati hyväksyi Mendelinin laatiman pukutäydennyksen kokonaissuunnitelman syksyllä 2020.
Lyhyen röijyn, kolmen silkkiessun ja kolmen sukkaparin lisäksi Akaan seudun naisen pukua voi suunnitelman mukaisesti täydentää jatkossa kolmella painokankaisella essulla sekä pidemmällä röijyllä, joka on talletettu Hattulasta.
Painokankaisten essujen kuosit ovat ruotsalaisen Durán Textiles Ab:n malliston Saga punaisena ja ruskeana sekä valkomusta Tagetes.
Pitkä röijy on vielä tekemättä.
Vilkussa 6. elokuuta julkaistut lyhyt röijy sekä essut ovat Soja Murron tekemiä, ja niiden valmistusta on ohjannut kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas.
Murto laatii valmistamiinsa uusiin osiin syksyn aikana vielä työohjeet ja kaavasarjat, ja sen jälkeen sekä niitä että osiin tarvittavia kankaita voi tilata Akaa-Seuralta.
Julkistustilaisuudesta on katsottavissa tallenne puvun täydennyshankkeen Facebook-ryhmässä.
Lue myös: