Kylmäkosken koulun neljäsluokkalaiset opiskelevat toistaiseksi koulun liikuntasalissa, koska vanhalle terveysasemalle ei ole vielä päästy tekemään kaivattua lisätilaa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan lisätila oli tarkoitus remontoida kesän aikana, mutta työt viivästyivät, koska poikkeamislupaan tarvittavien lausuntojen saamisessa meni odotettua enemmän aikaa.
Koulunjohtaja Heli Hotti–Paanaselle tilanne selvisi, kun hän palasi lomalta töihin elokuun alussa.
– Eipä siinä voinut muuta kuin ryhtyä selvittämään, mitä nyt tehdään. Meillä ei ole ylimääräistä tilaa, joten liikuntasali oli ainoa vaihtoehto, Hotti-Paananen kertoo.
Nyt väliaikaisesti liikuntasalissa opiskeleva neljäs luokka on vanhalle terveysasemalle siirtyvä luokka, koska sinne 23 oppilaan ryhmälle on mahdollista saada väljemmät tilat kuin on koululla.
Hotti-Paanasen mukaan saman katon alla olemisessa on hyvät puolensa mutta nyt poikkeusjärjestely haittaa sekä koululiikunnan järjestämistä että salivuoroja.
– Koulun liikuntatunteja ei pysty kunnolla pitämään salissa. Jotain toki pystymme tekemään, mutta ei esimerkiksi palloilua, koska tilassa on laitteita ja kalusteita. Myös iltaisin täällä on kokoontunut sellaisia ryhmiä, joille salin käyttö ei ole nyt mahdollista, koska tavaraa on niin paljon, eikä koulupäivän aikana täällä voi järjestää mitään muuta, Hotti-Paananen toteaa.
Koulunjohtaja toivoo, että lisätila valmistuisi vanhalle terveysasemalle ennen kuin kelit syksyllä huononevat.
– Lisätila on välttämätön. Sinänsä ongelma on positiivinen. Vaikka lapsimäärät yleisesti laskevat, meillä ei ole sitä murhetta. Hauskaa tässä oli se, että muista luokista on kuulunut kommentteja, että ”miksi me ei päästy saliin”.
Liikuntaharrastukset kärsivät
Neljäsluokkalaisten opettaja Sakari Seppälä kertoo jääneensä kesäkuussa lomalle siinä uskossa, että lisätila tehdään vanhalle terveysasemalle kesän aikana ja luokka aloittaa loman jälkeen siellä.
– Eniten tässä harmittaa se, että kun Kylmäkoskella on eletty salivajaudessa niin koulussa kuin ilta- ja viikonlopputoiminnassa, nyt salia joudutaan taas käyttämään muuhun tarkoitukseen eikä se ole varsinaisessa liikuntakäytössä.
Seppälän mukaan koulunkäynnin kannalta olisi myös parempi, että muutto ei tapahtuisi kesken lukukauden.
Seppälä kertoo, että isossa liikuntasalissa oppilaiden ääni ei aina tahdo kuulua, mutta muuten tila soveltuu opetukseen.
– Valko- tai liitutaulua täällä ei ole, mutta videotykit ja muut toimivat. Tila ei haittaa meidän koulunkäyntiä ainakaan jatkuvasti, mutta liikuntahomma tästä häiriintyy aika hyvinkin, Seppälä toteaa.
Eri paikka on kivaa vaihtelua
Neljäsluokkalaiset Kasper Kilpinen, Ilmari Järvinen ja Jenna Palén odottivat pääsevänsä kesäloman jälkeen vanhalle terveysasemalle. Kolmikon mielestä koulunkäynti eri paikassa tuntui kivalta ajatukselta ja vaihtelulta.
– Kun joskus viereisestä luokasta kuuluu kauheaa pölinää, siellä saisi olla ihan yksin, Kasper Kilpinen perustelee.
Kasper kertoo yllättyneensä, kun luokka päätyikin liikuntasaliin.
– Olin odottanut koko kesäloman, että päästään uuteen tilaan, mutta mentiinkin liikuntasaliin. Se tuntuu ehkä vähän oudolta, ja sitä kuvittelee tavallaan, että oltaisiin ulkona. Siellä on ainakin rauhallista, kun vieressä ei ole luokkia.
Kesälomasta Kasperin mieleen jäi erityisesti se, kun hän oli pikkusiskon kanssa kaksin kotona ja ensimmäistä kertaa kaverin kanssa uimassa ilman aikuisia. Ilmarin kesämuisto liittyy paljuiluun naapurissa ja Jennan Saksan-matkaan huvipuistoineen ja eläintarhoineen.
Korvaavaa tilaa vaikea löytää
Akaan kaupungin erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen kertoo, että Kylmäkosken koulun liikuntasaliin myönnettyjä vuoroja tuskin pystytään aloittamaan niin kauan kuin osa salista on luokkatilana. Lehtonen harmittelee, ettei liikuntatoimi tiennyt asiasta keväällä.
– Maksimissaan tilaa on puoli salia, mikä on aika pieni tila. Korvaavaa tilaa saattaa löytyä vain Toijalan puolelta pienistä saleista. Pidämme keskiviikkona seurojen kanssa salivuoropalaverin, johon toivon mukaan saisimme jo lisätietoa.
Lue myös: