Lapsiin kohdistunut väkivalta rippileirillä toi Tarmo Revolle ensimmäiset potkut jo kesällä 2004 – ”En pidä Akaan seurakuntaa hänelle hyvänä työpaikkana”, kommentoi kirkkoherra Sari Lindström tuolloin

Akaan seurakunnan rippikoululeireistä suurin osa järjestetään Toukolan leirikeskuksessa Jalanti-järven rannalla. Arkistokuva.

Akaan seurakunnan kirkkoneuvosto päätti 1.8.2022 irtisanoa erityisnuorisotyönohjaaja Tarmo Revon. Edellisen kerran Repo oli irtisanottu vuonna 2016, mutta ne potkut kumottiin hallinto-oikeudessa.

Ensimmäiset lähtöpassit Akaan seurakunnasta Repo sai jo kesäkuussa 2004, kun kirkkoneuvosto päätti katkaista nuorisotyönohjaajan virkasuhteen. Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin kurinpitoasiamiehen luettelemat syyt johtivat elokuun 2003 rippileirille ja kuuteen muuhun tapaukseen välillä lokakuu 2003 – helmikuu 2004. Kirkkoneuvoston päätöspöytäkirjan liitteissä mentiin vuoteen 1998 saakka.

Kurinpitoasiamiehen tutkinnan mukaan Repo oli 1.8.2003 käyttäytynyt väkivaltaisesti rippileiriläisiä kohtaan. Repo oli nostanut yöllä kolmen vuoteissaan olleen rippikoululaisen vuoteet pystyyn paiskaten ne seinää vasten. Repo itse kertoi tämän tapahtuneen kolmelta yöllä hänen kehotettuaan leiriläisiä toistuvasti olemaan hiljaa.

Samalla leirillä Repo oli kaatanut rippikoululaisen lattialle, raahannut hänet polvitaipeista parvekkeelle ja roikottanut häntä parvekkeen ulkopuolella arviolta minuutin ajan.

Edelleen samalla leirillä Repo kaatoi isosen lattialle, raahasi tämän kohti rappusia ja riuhtaisi tai tönäisi tämän rappusia alas niin, että isoinen törmäsi portaitten välitasanteen seinään.

Vuoden 2003 lopulla ja 2004 alkupuolella Repo käytti toistuvasti alatyylin ilmaisuja nimitellessään seurakuntapastoria, seurakuntaa ja sen työntekijöitä epiteetillä ”vitun”.

Akaan seurakunnan tuolloinen kirkkoherra Sari Lindström totesi Akaan Seudussa 24.6.2004 seuraavasti:

– Emme me uskalla ottaa sitä riskiä, että tämä toistuu.

Akaan seurakunnan kirkkoherran virasta eläkkeelle jäänyt Sari Lindström luovutti seuraajalleen Ali Kulhialle omasta mielestään tärkeitä kirjoja marraskuussa 2015. Kulhia on tällä hetkellä virkavapaalla. Arkistokuva: Juha Kosonen.

”Käytännössä olen ollut sairas”

Akaan Seudun kesällä 2004 haastattelema kirkkoherra Sari Lindström luonnehti Tarmo Repoa ennen kaikkea yksilötyöntekijäksi. Lindström kertoi, että hän oli Akaan seurakuntaan tultuaan ottanut tavoitteeksi ”saada tähän ihmiseen jonkinlaisen rauhan ja saada hänet toiminaan työyhteisössä”.

– Käytin kaikki keinot, mutta en voi ottaa henkilökohtaisesti riskiä, että hänet pannaan leirille ja siellä taas tapahtuu jotakin, Lindström totesi Revon viraltapanon jälkeen.

Lindströmin mielestä Revolla oli muun muassa retkeilyn ja tapahtumien järjestämisen puolella paljon hyviä taitoja, joille olisi kuitenkin parempaa käyttöä muualla.

– En pidä Akaan seurakuntaa hänelle hyvänä työpaikkana.

Kirkkoherra Lindström näki, että kirkkoneuvoston päätös Tarmo Revon viraltapanosta voisi olla tälle itselleenkin paras ratkaisu.

Tarmo Repo totesi samassa 24.6.2004 ilmestyneessä Akaan Seudussa julkaistussa haastattelussaan, että kesän 2003 rippileirin tapahtumat ja hänen ylireagointinsa olivat totta. Hän koki kuitenkin oikeuksiaan loukatun sen vuoksi, että oli kertomansa mukaan vuodesta 2002 syksyyn 2003 totaalisen masennuksen vallassa.

– Käytännössä olen ollut sairas. En ole pystynyt hallitsemaan itseäni ollenkaan. Siksi tämä ei voi millään täyttää irtisanomisen edellytyksiä, Repo totesi.

Kari Laaja toimi esteellisenä

Tarmo Repo ilmoitti viraltapanonsa jälkeen vuonna 2004 valittavansa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Hän uskoi potkujen menevän nurin, koska päätös oli tehty vasta elokuista rippileiriä seuraavana kesänä ja hän oli saanut välillä olla töissä seurakunnassa. Repo oli oikeassa oikeuden päätöksestä, mutta perustelut olivat toiset.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi Akaan kirkkoneuvoston tekemän viraltapanopäätöksen vuoden 2005 alussa, mutta potkujen aiheellisuutta ei edes selvitetty, sillä syynä oli valmisteluvirhe. Akaan seurakunnan kirkkoneuvoston jäsen, varatuomari ja kihlakunnansyyttäjä Kari Laaja, teki helmi–maaliskuussa 2004 valmistavan tutkinnan Tarmo Revon mahdollisesta virheellisestä menettelystä virantoimituksessa. Huhtikuun 2004 alusta Laaja jatkoi työtään Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin tutkintaesimiehenä.

Hallinto-oikeus katsoi, että Laaja oli esteellinen, koska hän oli samaan aikaan kirkkoneuvoston jäsen, ja kirkkoneuvosto oli tutkinnassa asianosainen. Kari Laaja oli jo ennen valmistavaan tutkintaan ryhtymistään käsitellyt Revon asiaa kirkkoneuvoston jäsenenä kolmessa kokouksessa. Lisäksi Revon toiminta elokuun 2003 rippikoululeirillä otettiin ensimmäistä kertaa kirkkoneuvoston käsiteltäväksi 4.9.2003 nimenomaan laajan aloitteesta.

Hallinto-oikeuden päätöksessä todettiin, että vaikka lopputulos asiassa olisi lainmukainen ja oikea, viraltapanopäätös on kumottava, jos esteellisyydellä on voinut olla vaikutusta lopputulokseen.

Kari Laaja kuului kirkkoneuvostoon täydennysmiehenä, ei vaaleilla valittuna jäsenenä. Laaja kertoi tammikuussa 2005 Akaan Seudulle pohtineensa itsekin esteellisyyttään mutta tulleensa siihen tulokseen, ettei ole esteetön.

Kirkkoherra Sari Lindström kertoi Akaan Seudulle Laajan tiedustelleen esteellisyysasiaa tuomikapitulista, mutta Laajan itsensä mukaan näin ei ollut.

Lue myös: Akaan seurakunta irtisanoi Tarmo Revon eilen varoitusten jälkeen – Erityisnuorisotyönohjaajan epäasiallinen käytös kohdistui tänä kesänä myös alaikäisiin nuoriin, edelliset potkut kaatuivat vuonna 2017

Lue lisää: ”En kommentoi millään tavalla” – Irtisanottu Tarmo Repo on virkavapaalla, viimeksi mies palasi töihin kaksi ja puoli vuotta potkujen jälkeen

Lue lisää