Varusmiespalvelusta suorittava Nuppu Salmiovirta, 20, on helmikuusta asti kuulunut 42-henkiseen Kaartin soittokuntaan, joka tunnetaan myös tasavallan presidentin edustusorkesterina. Viialasta kotoisin oleva Salmiovirta on yksi orkesterin neljästä tuuban soittajasta.
Varusmiessoittajat palvelevat yleensä Varusmiessoittokunnassa Parolassa, kun taas Kaartin soittokuntaan kuuluu pääasiassa varusmiespalveluksen jo suorittaneita ammattimuusikoita. Varusmiehiä otetaan orkesteriin silloin tällöin. Salmiovirta kysyi soittajan paikkaa kuultuaan, että tuubistille olisi tarvetta.
– Pääsin Kaartin soittokuntaan, koska olin tehnyt sinne avustajakoesoiton. Kun sain siitä täydet pisteet, heillä oli näyttöä, että pärjään siellä, Salmiovirta kertoo.
Aliupseerikouluun Parolaan
Salmiovirta aloitti varusmiespalveluksen tammikuussa Maasotakoulussa Haminassa, josta hän alokasajan jälkeen siirtyi Santahaminan varuskuntaan ja Kaartin soittokuntaan. Syyskuussa Salmiovirta vaihtaa Varusmiessoittokuntaan Parolaan, jossa hän suorittaa aliupseerikoulun. Kotiutuminen tapahtuu joulukuussa.
Ammattimuusikoksi tähtäävä Salmiovirta haluaa käydä armeijan, koska se avaa uusia työmahdollisuuksia.
– Intti täytyy olla käytynä, jos haluan joskus työllistyä sotilasmusiikkialalle. Koska oma instrumenttini on tuuba, työpaikkoja ei ole pilvin pimein. En halua rajata mitään pois.
Armeijassa on totuttava muutoksiin
Salmiovirta ei pidä itseään armeijaan sopeutuvana tyyppinä, mutta Kaartin soittokunnassa hän on viihtynyt hyvin.
– Olen ollut etuoikeutettu, kun olen voinut soittaa ammattimuusikoiden kanssa ja päässyt näkemään, miten he työtään tekevät. Olen myös yllättynyt, kuinka erilaista sotilasmusiikki on verrattuna sinfoniamusiikkiin tai muuhun musiikkiin. Olen saanut myös uusia ystäviä ja oppinut itsestäni paljon.
Armeija-aika ja erityisesti alokaskausi on ollut myös raskasta sekä henkisesti että fyysisesti. Musiikinopiskelijana Salmiovirta on tottunut suunnittelemaan omat aikataulunsa ja ennakoimaan asioita, mikä armeijassa ei ole mahdollista.
– Armeijassa pitää tottua tosi nopeisiin muutoksiin. Kun armeijassa sanotaan, että teet näin, sitten teet, eikä siihen voi sanoa ”mutta kun mulla olisi itse asiassa muuta”. Esimerkiksi korona-aikana oli aina se riski, ettei kukaan päässyt lomille vaan kaikki määrättiin eristyksiin.
Esiintymisiä ministereille ja lähettiläille
Salmiovirran päivä Santahaminassa alkaa kello 5.30, koska komppanialla on aikaisin aamupalavuoro. Tiistaisin ja torstaisin ohjelmassa on aamuliikuntaa kello 5.40. Kaartin soittokunnan harjoitustilat ovat Helsingin konservatoriossa, jonne Salmiovirta matkustaa varuskunnasta julkisilla liikennevälineillä.
– Harjoittelen konservatoriolla yksin tai orkesterin kanssa ja illalla tulen takaisin Santahaminaan. Keikoille lähdetään konservatoriolta. Keikat ovat olleet pääasiassa Uudenmaan alueella, ja kerran olemme käyneet Tampereella.
Salmiovirta on soittanut muun muassa Puolustusvoimain lippujuhlan päivän tilaisuuksissa sekä ulkomaiden puolustusministereille ja suurlähettiläille. Perjantaina 26. elokuuta soittokunta esiintyi Presidentinlinnassa kadettien nimittämistilaisuudessa. Soittokunnalla on myös klassisia yleisökonsertteja.
Sotilaan perustaidot Salmiovirta oppi alokasaikana Haminassa.
– Sen jälkeen kun tulin Kaartin soittokuntaan ja Santahaminaan, perusinttiä on ollut aika vähän. Olen osallistunut parin päivän mittaisiin harjoituksiin, ja koulutuspäiviä on ollut silloin tällöin. Nyt kun lähden aukkiin, ensimmäiset viisi viikkoa on perusinttiä ja sen jälkeen loppuaika soitetaan.
Ammatinvalinta varmistui jo yläasteikäisenä
Salmiovirran musiikkiura on alkanut Tampereen konservatorion vauvamuskarista. Tuubaan hän ihastui viisivuotiaana kuultuaan sen äänen soitinten esittelykonsertissa.
– Tiesin heti, että tuota haluan soittaa.
Kun koko ei vielä riittänyt tuubaan, hän soitti tenori- ja baritonitorvia, kunnes noin kymmenen vuoden ikäisenä sai tuuban ja ryhtyi harjoittelemaan sitä tosissaan. Viisitoistavuotiaana hän aloitti paitsi peruskoulun yhdeksännen luokan Viialassa myös nelivuotiset opinnot Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Helsingissä instrumentteinaan tuuba ja baritonitorvi. Ammatinvalinta on ollut selvä yläasteikäisestä lähtien.
Peruskoulun jälkeen Salmiovirta suoritti kolmessa vuodessa kaksoistutkinnon ja valmistui Tampereen konservatoriosta muusikoksi ja Tampereen yhteiskoulun lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2021. Viime syksynä hän aloitti Sibelius-Akatemiassa klassisen musiikin instrumenttiopinnot pääaineenaan tuuba. Opinnot jatkuvat armeijan jälkeen.
Salmiovirta on muuttanut inttiaikana Helsinkiin, jossa hän asuu yhdessä kihlattunsa Aksel Kiviniemen kanssa. Kiviniemi soittaa baritonitorvea ja pasuunaa ja opiskelee myös Sibelius-Akatemiassa.
Salmiovirta on keikkaillut soittajana sinfoniaorkestereissa ja kamarimusiikkiryhmissä. Haaveena on päästä jonain päivänä johonkin sinfoniaorkesteriin vakituiseksi jäseneksi.
– Mutta Suomessa niitä työpaikkoja on aika vähän ja taso ja kilpailu on kovaa.
Hän arvelee, että valmistumisen jälkeen realistisin vaihtoehto on päästä soittajaksi johonkin soittokuntaan tai tehdä sekä soitto- että opetustöitä. Yksi vaihtoehto on lähteä ulkomaille.