Omakotitalojen purkaminen on yleistynyt – suuri osa purkujätteestä voidaan kierrättää

Omakotitalon purkamisessa käytetään jämerää purkukourallista kaivinkonetta. (Kuva: Ylöjärven Kaivupalvelu Oy)

Kun sopiva tontti uudisrakennukselle löytyy ja siellä jo nököttää vanha mahdollisesti huonokuntoinen rakennus, paikalle kutsutaan rakennusten purkuun erikoistunut ammattilainen.

Aivan ensimmäiseksi kiinteistön omistajan tulee kuitenkin hakea rakennukselle purkulupa kaupungin rakennusvalvonnasta.

Aluksi rakennukselle tehdään haitta-ainekartoitus. Lakisääteinen asbestikartoitus pitää teettää ennen 1994 valmistuneille rakennuksille, jos niitä remontoidaan tai puretaan. Kartoituksen tekee siihen perehtynyt ammattilainen. Rakennuksesta otetut näytteet testataan laboratoriossa.

Viimeistään haitta-ainekartoituksen jälkeen otetaan yhteyttä urakoitsijaan, jonka kanssa sovitaan purkuprojektista.

Purkulupahakemuksessa tulee muun muassa arvioida purettavasta rakennuksesta tulevan jätteen määrä ja laatu sekä minne purkujäte toimitetaan. Ylöjärven Kaivupalvelu Oy:n Sami Ylijoen mukaan urakoitsija tekee arvion purkujätteen määrästä ja laadusta silmämääräisesti.

Pirkanmaan alueella purkujätettä vastaanottavat muun muassa Remeo (entinen Delete Ympäristöpalvelut Oy) ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Sami Ylijoella on yli 30 vuoden kokemus maanrakennustöistä. Hänen mukaansa rakennusten purkutyöt ovat sinä aikana lisääntyneet. (Kuva Sanna Hillberg)

Paljon kierrätykseen

Ylijoen mukaan pientalon purkaminen käy nopeasti, mutta sitä ei tehdä aivan kertarysäyksellä. Talo puretaan lähes käänteisessä järjestyksessä rakentamiseen nähden.

Purkujäte lajitellaan tontilla saman tien ja kuljetetaan tämän jälkeen jäteasemalle.

– Mahdollisimman paljon lajitellaan tontilla: puutavara menee omaansa, rakennusjäte, metalli ja betoni omaansa. Vaihtolava-auto tuo lavoja ja käy tyhjentelemässä niitä sitä mukaa, kun niitä tulee.

Vanhoista rakennuksista tuleva jäte on pääasiassa puuta. Jos haluaa säilyttää jotakin rakennuksesta jäävää materiaalia, vaikkapa tiiliä tai ikkunanpokia, niin tästä on hyvä sopia purkajan kanssa etukäteen.

Ylijoen mukaan vanhoista purkukuntoisista rakennuksista jää kuitenkin harvoin materiaalia, jota voitaisiin käyttää uuden rakentamiseen.

Purkujätteen lajittelu tontilla ei ole lakisääteistä, mutta se on edullisempaa kuin jos jätteet vietäisiin sekakuormassa jätekeskukseen, jossa se vasta lajiteltaisiin. Jäteasemalla purkujäte punnitaan ja se laskutetaan painon mukaan.

Kaivinkoneella ja kuorma-autolla

Purkukouralla varustettu kaivinkone on purkuprojektin pääosassa. Kohteen koosta riippuen voidaan käyttää eri kokoisia kaivinkoneita. Ylijoen käytössä on tavallisesti 25 tonnin painoinen kone. Kuorma-auto puolestaan kuljettaa purkujätteet tontilla pois.

Ylöjärven Kaivupalvelu tekee pääasiassa pohjarakennusta, mutta purkaa myös pientaloja.

– Purku on yleistynyt paljon. Kun tonttimaat ovat vähissä ja ihmiset ostavat vanhan talon, niin eipä niitä määräänsä vanhempia kannata enää alkaa korjailemaan. On edullisempi vaihtoehto painaa se vanha maan tasalle.

Purkutyön yhteydessä tehdään tavallisesti myös pohjatyöt uudisrakennukselle.

Purku-urakan hinta määräytyy jätekeskukseen vietävän materiaalin määrän ja purkuun kuluvan ajan mukaan.

Omakotitalosta tuleva purkujäte lajitellaan tontilla saman tien. (Kuva: Ylöjärven Kaivupalvelu Oy)

Rakennusmateriaalien kierrätys

  • Puujätettä käytetään haketettuna biojätteen ja lietteen kompostoinnin tukiaineena. Puujätettä käytetään myös uusiutuvana polttoaineena energiantuotannossa.
  • Asbesti on erityisjätettä ja kaikki asbestipitoiset jätteet viedään huolellisesti pakattuna Tarastenjärven jätekeskukseen.
  • Kierrätysmetalli toimitetaan metalliteollisuuden raaka-aineeksi.
  • Tiili- ja betonijäte murskataan ja käytetään infrastruktuurin pohjarakenteissa. Murskatulla materiaalilla korvataan esimerkiksi kalliomursketta.

Lähteet: Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Helppopalvelut.fi

 

Lue lisää