Asunto Oy Hallamäessä asuvat Markku Ahola, Kalevi Halonen ja Veikko Koppinen ovat yhtä mieltä siitä, että hissi on ollut tervetullut helpotus arkeen. Hakamäentiellä Toijalassa sijaitsevaan taloyhtiöön kuuluu kaksi kerrostaloa, joihin saatiin helmikuussa hissit. Molemmissa taloissa on 18 asuntoa ja neljä kerrosta. Asuinkerroksia on kolme.
– Jos hissin tulo olisi lykkääntynyt, olisimme joutuneet vaimon kanssa lähtemään tästä. Kun vaivoja on paljon, ei asumisesta olisi tullut mitään. Hissin tulo pelasti meidät, Kalevi Halonen kertoo.
– Hissi tuli hyvään saumaan, Markku Ahola jatkaa.
Halonen on vaimonsa Maj–Len Halosen kanssa asunut A-talossa yli 30 vuotta. Markku ja Marjut Ahola muuttivat siihen 17 vuotta sitten rivitalosta Viialasta.
A-talon ainoa alkuperäinen asukas Veikko Koppinen kertoo, että talon valmistumisvuonna 1962 hisseistä ei ollut puhettakaan.
– Silloin kaikki olivat nuoria. Tässäkin talossa oli vuonna 1963 koulua käyviä lapsia 13 ja tänä päivänä puhdas nolla, Pirjo-puolison kanssa asuva Koppinen sanoo.
Karjalaisia ja Huuskan työntekijöitä
Koppinen oli 10-vuotias, kun hän vanhempiensa kanssa muutti taloon. Koppinen kertoo, että kerrostalojen rakentamista ajoi Karjalasta kotoisin ollut kauppias Eino Huuska. Urakoitsijana oli rakennusliike Puustjärvi Helsingistä.
– Huuska oli Toijalassa monen toimen mies ja hänellä oli paljon liikkeitä. Varmaankin hän halusi työntekijöilleen ja Karjalasta tulleille asuntoja. Aika moni alkuperäisistä asukkaista liittyi jotenkin Huuskaan tai Karjalaan, Koppinen muistelee.
Myös Koppisen suku on Karjalasta, ja hänen äitinsä oli töissä Huuskalla, muun muassa ravintolassa ja myöhemmin Huuskan perheen taloudenhoitajana.
Veikko Koppinen oli pois Toijalasta 44 vuotta mutta palasi takaisin vuonna 2016. Kerrostaloasunto Hakamäentiellä on ollut koko ajan Koppisen omistuksessa.
Hissitarve on kasvanut samalla, kun asukkaat ovat ikääntyneet. Markku Ahola, Kalevi Halonen ja Veikko Koppinen arvioivat, että A-talossa asukkaiden keski-ikä on kuuden- ja seitsemänkympin välillä.
– Valtaosa on senioreita, miehet toteavat.
Hissille tilaa portaita kaventamalla
Aholan mukaan hissistä oli ollut puhetta ennenkin, mutta tosissaan se sai tuulta alleen pari vuotta sitten. Yhtiökokous päätti asiasta kesäkuussa 2021.
– Kokouksessa asia meni aika juoheasti, Ahola sanoo.
Työt alkoivat lokakuussa 2021, ja hissi saatiin käyttöön helmikuussa 2022. Veikko Koppinen sanoo tekijöiden kiitelleen jälkiasennuksen 60 vuotta vanhaan taloon onnistuneen poikkeuksellisen helposti. Rappukäytävä on tilava, ja tarvittava lisätila saatiin portaita kaventamalla.
– Portaisiin jäi leveyttä kuitenkin lakisääteinen osuus, jotta niissä mahtuu kuljettamaan paareja, Koppinen toteaa.
Kuudelle henkilölle suunnitellun hissin ovi avautuu nappia painamalla ja sulkeutuu automaattisesti.
– Myös pyörätuoli- ja rollaattori-ihmiset kerkiävät mennä hissiin ennen kuin ovi menee kiinni, koska ovi on hidasliikkeinen, Markku Ahola toteaa.
Koppinen kertoo kahden hissin jälkiasennuksen tulleen maksamaan noin 250 000 euroa. Kustannuksista 45 prosenttia kuitattiin Asumisen ja rakentamisen kehittämiskeskus Aran myöntämällä avustuksella. Osakkaiden maksuosuudet vaihtelevat 1500 eurosta 7000 euroon. Yläkerroksen asunnonomistajat maksavat hissiremontista enemmän kuin alakerroksen osakkaat.
Koppinen harmittelee, että hissin vihkiäiset jäivät helmikuussa pitämättä ja kaupunginjohtaja Antti Peltola pyytämättä hissin vihkijäksi. Koppinen arvelee, että seuraavaksi juhlitaan ehkä hissin yksivuotissyntymäpäivää.