Toijalan yhteiskoulun oppilaat kokkasivat ruokia aineksista, joita käytetään harvoin kotitaloustunnilla ja jotka tarjosivat uusia makuelämyksiä – ”Kaikki ekstra normiarkeen on luksusta”

MTK-yhdistyksiä edustavat Elina Vaittinen (vas.), Vesa Liehu ja Simo Toivonen luovuttivat lahjoituskassit kotitaloutta opettaville Johanna Reinikaiselle ja Kirsi Sakalalle. Kuva: Tarja Antola

MTK-Akaa-Sääksmäki ja MTK-Kylmäkoski ovat viimevuotiseen tapaan lahjoittaneet kassikaupalla kotimaisia raaka-aineita kotitaloutta opiskelevien Toijalan yhteiskoulun kahdeksasluokkalaisten käyttöön. Lahjoitus kuuluu Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Kokkaa kotimaista -kampanjaan.

Ruokakassit kantoivat Toijalan yhteiskoulun kotitalousluokkiin keskiviikkona 5. lokakuuta MTK-yhdistyksiä edustaneet Vesa Liehu, Simo Toivonen ja Elina Vaittinen. Lahjoituksen vastaanottivat kotitalousopettajat Kirsi Sakala ja Johanna Reinikainen.

– Koulu saa valmiin paketin, johon kuuluvat reseptit ja raaka-aineet. Haluamme nimenomaan tuoda kotimaista ja mahdollisimman paikallista ruokaa lähelle, kertoo MTK-Akaa-Sääksmäen johtokunnan jäsen Vesa Liehu.

Tuttujen raaka-aineiden lisäksi ruokakasseista löytyi koulun kotitaloustunneilla harvemmin käytettyä lampaanlihaa sekä palsternakkaa ja kvinoaa, joka käy vaihtoehdoksi riisille ja pastalle.

Lampaanlihasta valmistettiin kotitalouden tunnilla kepakoita. Kuva: Tarja Antola

Kepakoita lampaanlihasta

Kirsi Sakalan mukaan oppilaista on hienoa, kun tiedossa on jotain erilaista ja raaka-aineita, joita ei normaalisti käytetä.

– Kaikki ekstra normiarkeen on koulumaailmassa luksusta. Olemme tosi innostuneita, kun raaka-aineet ovat meille vielä ilmaisia ja tarjolla on valmis kokonaisuus resepteineen ja raaka-aineineen.

Sakalan ja Reinikaisen mukaan paitsi hinta myös käytettävissä oleva aika vaikuttavat siihen, minkälaisia raaka-aineita kotitaloustunneille hankitaan. Pitkään haudutettavia ruokia ei ehditä tehdä 75 minuutin oppitunnilla.

Sakalan ja Reinikaisen mukaan lähi- ja luomuruoka ovat esillä opetuksessa. He arvelevat, että punaisen lihan käyttö pohdituttaa nuoria kuitenkin tällä hetkellä enemmän kuin ruuan kotimaisuus.

– Aika paljon perheissä katsotaan myös hintaa. Jos valittavana on esimerkiksi kalliimpi kotimainen ja halvempi ulkomainen paprika, tässä ajassa perheet valitsevat ehkä sen edullisemman, Sakala toteaa.

Lahjoituskasseista löytyi satokauden tuotteita kuten palsternakkaa muffinien valmistukseen. Kuva: Tarja Antola

Lammasruoka ei maistunut villasukalta

Kotitalouden tunnilla oppilaat valmistivat lahjoitusraaka-aineista menun, johon kuuluivat lammaskepakot, omenaslaw, yrttikvinoa, hunaja-jogurttikastike ja palsternakkamuffinit.

Kotitalousopettaja Kirsi Sakala kertoo, että oppilaat pitivät erityisesti lammaskepakoista. Myös joidenkin mielikuva siitä, että lammasruoka maistuisi villasukalta, muuttui. Sakalan mukaan kepakot olivat todella maukkaita ja monen mielestä kokonaisuuden paras osa.

Kvinoaa pidettiin hieman outona puuromaisuutensa vuoksi, ja myös omenaslaw jakoi mielipiteitä. Sakala epäilee, että valkoviinietikan maku yllätti ehkä makunystyrät.

– Kaiken kaikkiaan opettavainen tuntikokonaisuus, ja mikä tärkeintä, kaikille oppilaille riitti mukavasti työtehtäviä, koska menu sisälsi niin monta eri ateriaosaa. Lämmin kiitos projektin mahdollistaneille tahoille, Sakala toteaa.

 

Lammaskepakot

400 g lampaan jauhelihaa

1 kpl sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 dl persiljaa hienonnettuna

1 kananmuna

1 tl suolaa

1 tl juustokuminaa

tai paprikajauhetta

½ tl kanelia

½ tl mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi. Hienonna persilja. Siirrä ainekset isoon kulhoon.

Lisää jauheliha ja mittaa sekaan mausteet.

Riko kananmuna erilliseen kulhoon. Tarkista, ettei kuorta päässyt kananmunan sekaan. Kaada kananmuna muiden ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Ota esiin uunipelti ja vuoraa se leivinpaperilla.

Jaa jauhelihamassa 10–12 yhtä suureen osaan ja muotoile niistä pötköjä, asettele kepakot uunipellille. Paista uunissa 15 minuuttia.

Kokeile myös naudanjauhelihalla!

 

Palsternakkamuffinit

2 dl raastettua palsternakkaa

2 ½ dl vehnäjauhoja

100 g sulatettua voita

1 ½ dl sokeria

1 dl jogurttia

1 tl levinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

2 kananmunaa

1 tl vaniljasokeria

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Valmistele kuppikakkuvuoat. Levitä paperiset muotit pellille ja laita sivuun odottamaan. Voit myös käyttää kuppikakkupeltiä ja vuorata kolot paperisilla muoteilla.

Kuori ja raasta palsternakat ja siirrä sivuun odottamaan.

Sulata voi mikrossa tai kattilassa ja kaada isoon kulhoon, lisää sokeri ja vatkaa vispilällä tasaiseksi.

Vatkaa kananmuna kerrallaan voi-sokeriseoksen joukkoon. Mittaa sekaan jogurtti ja palsternakkaraaste, sekoita tasaiseksi.

Mittaa kuivat ainekset erilliseen astiaan, siivilöi ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Annostele taikinaa tasaisesti jokaiseen muottiin. Paista uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä.

 

Koristeet

3 kpl porkkanaa

1 dl sokeria

1 dl vettä

1 tl vaniljasokeria

Kuori porkkanat ja suikaloi kuorimaveitsellä porkkanasta ohuita siivuja pitkittäissuunnassa, siirrä kulhoon.

Valmista mausteliemi. Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan, nosta liedelle ja anna seoksen kiehahtaa. Muista sekoittaa seosta välillä, ettei sokeri pala pohjaan.

Kaada kuuma sokeriliemi porkkanasiivujen päälle, kun seos on kiehahtanut. Anna jäähtyä.

 

Kuorrute

200 g tuorejuustoa

1 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

Mittaa tuorejuusto kulhoon ja notkista sekoittamalla voimakkaasti vispilällä.

Mittaa joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi.

Pursota tai lusikoi kuorrutetta jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja viimeistele porkkanakoristeilla.

Vinkki!

Voit korvata palsternakkaraasteen esimerkiksi porkkana- tai punajuuriraasteella!

 

Petrus Kreus (vas.) ja Arttu Laine muotoilevat kepakoita Kuva: Kirsi Sakala
Joona Hupanen muotoilee kepakoita. Kuva: Kirsi Sakala
Roosa Aaltonen (vas.) ja Aino Korvenpää käsittelevät yrttejä Kuva: Kirsi Sakala
Omenaslaw. Kuva: Kirsi Sakala
Sara Keränen kuorruttamassa palsternakkamuffineja. Kuva: Kirsi Sakala
Palsternakkamuffinit oli uusi makuelämys oppilaille. Kuva: Kirsi Sakala

 

 

Lue lisää