Puolustusvoimien Pirkanmaan-aluetoimisto järjestää kutsuntatilaisuudet kaikissa 23:ssa Pirkanmaan kunnassa, ja tänä vuonna vuorossa ovat vuonna 2004 syntyneet nuoret miehet, joita on noin 2900. Kutsuntaikäluokan lisäksi Pirkanmaalla tarkastetaan noin 450 aiemmissa kutsunnoissa uudelleen tarkastettavaksi määrättyä, eli yhteensä kutsunnoille tulee noin 3350 miestä.
Kutsunnoissa asevelvolliset määrätään aloittamaan varusmiespalvelus kolmen tulevan vuoden aikana. Vuonna 2023 saapumiserien aloittamispäivät ovat 2. tammikuuta ja 3. heinäkuuta. Vuonna 2024 aloitetaan palvelus 8. tammikuuta ja 8. heinäkuuta, ja vuonna 2025 6. tammikuuta ja 7. heinäkuuta.
Palvelusajat ovat 165, 255 ja 347 päivää. Aseettomana palvelevilla palvelusaika on palvelustehtävästä riippuen 255 tai 347 päivää.
Kutsunnoissa jokaista asevelvollista kuullaan henkilökohtaisesti ennen varusmiespalvelukseen määräämistä.
Vuoden 2022 kutsunnat alkoivat Pirkanmaalla 16. elokuuta Urjalasta, ja torstaina 27. lokakuuta oli Akaan vuoro.
Putkimiehet pääsivät Panssariprikaatiin
Pääosa Pirkanmaan kutsunnanalaisista aloittaa perinteiseen tapaan palveluksensa Panssariprikaatissa, Porin Prikaatissa ja Satakunnan lennostossa vuonna 2024. Akaalainen Sami Huhdanperä kuitenkin pääsee toiveensa mukaisesti armeijaan jo heinäkuun 2023 alussa.
– Menen Parolan Panssariprikaatiin 3. heinäkuuta, ja olen varmaan 12 kuukautta, jos se on mahdollista, Valkeakoskella putkialaa opiskeleva ja akaalaisessa LVI-tallissa töitä tekevä Huhdanperä kertoo.
Torstain kutsuntatilaisuus oli hänen mielestään selkeä ja tarjosi lisää tietoa varusmiespalveluksesta. Mitään yllättävää ei tullut ilmi, eikä armeijaan meno Huhdanperän mukaan jännitä.
Myös Sami Huhdanperän jälkeen Toijalan Monitoimihallin kellarista täytetty sämpylä käsissään putkahtanut Jesse Lehtonen opiskelee lvi-asentajaksi mutta Valkeakosken sijaan Forssassa. Asevelvollisuus kutsuu Lehtosta samassa paikassa ja samaan aikaan kuin Huhdanperää, Parolassa ensi heinäkuun kolmantena päivänä.
– En minä haluamisesta tiedä, mutta mieluummin sen hoitaa heti alta pois. Toivon, että kunto kestää, Lehtonen vastaa kysymykseen Parolaan heinäkuussa haluamisesta ja suunnittelee alkavansa käydä salilla.
Kutsuntatilaisuudessa hänet yllätti tieto siitä, että Parolan Panssariprikaatissa 75 prosenttia palvelee vuoden ja vain 25 prosenttia puoli vuotta.
– Kyllähän se vuosikin menee, Lehtonen arvelee ja suunnittelee valmistuvansa ammattikoulusta ensi vuoden puolella ennen armeijaa.
Esa Turto tähtää Reserviupseerikouluun
Kutsunnat selvittänyt ja omaa sämpyläänsä hyvällä ruokahalulla haukkonut Esa Turto aloittaa hänkin palveluksen Panssariprikaatissa ensi heinäkuussa. Turto oli toivonut juuri tätä ajankohtaa ja paikkaa.
– Parola on mukavan lähellä. Molemmat isoveljeni ovat olleet intissä Parolassa, ja ihan mukavaa on kuulemma ollut.
Tavoitteet mukailevat muutenkin veljien saavutuksia.
– Tahtoisin päästä rukkiin, koska molemmat veljet ovat olleet rukissa.
Esa Turto käy Tampereen klassillista lukiota ja kirjoitti tänä syksynä englannin ja historian.
– Ei niillä mitään tee, mutta E:tä on tulossa, kertoo diplomi-insinööriksi tähtäävä abiturientti.
Siviilipalvelus ei ollut Turtolle vaihtoehto.
– Iskä oli intissä töissä koko ikänsä, joten sivari ei ole koskaan käynyt edes mielessä.
Jalat ratkaisivat Joonas Mäkisen jatkon
Joonas Mäkiselle kutsunnoista käteen saatava päätös oli lääkärintodistuksen takia tiedossa jo etukäteen.
– C:n paperit jalkojen takia. Minulla on ollut lättäjalkaa jo ekasta luokasta saakka, ja leikkaus on tulossa varmaankin ensi vuonna, Mäkinen kertoi Monarin pihalla.
Kutsuntapäivä oli joka tapauksessa ollut hyvä kokemus. Sivarivaihtoehtoa Mäkinen ei ollut miettinyt.
– Mieluummin tekee töitä ja kouluttautuu kuin menee palkattomaan vaihtoehtoon, Valkeakosken lukiota käyvä, Kotipitsassa ja Pirkanhovissa töitä tekevä ja tradenomin opintoja suunnitteleva Mäkinen arvottaa.
– Jos jalat olisivat kunnossa, olisin mielelläni mennyt armeijaan.
C-luokka tarkoittaa, että henkilö on vapautettu rauhan aikana palveluksesta. Akaassa torstaina olleen Pirkanmaan aluetoimiston toimistosihteerin Ruut Männistön mukaan hämminkiä on välillä aiheuttanut se, mitä rauhan ajan luokitus C tarkoittaa, jos on sotatila.
– Terveydentilaa tarkastellaan tapauskohtaisesti, mutta eivät he tietenkään ole ensimmäisenä rivissä. He ovat reserviä.
C-luokitus ei välttämättä ole lopullinen, ja Männistön mukaan niitäkin on, jotka haluavat C-luokituksen pois ja toimittavat lääkärinlausunnon.
– Jos nuorella terveys muuttuu, tilanne voidaan arvioida uudelleen. Sen jälkeen hän voi ehkä mennäkin palvelukseen, mutta esimerkiksi diabetes on tietysti pysyvä.
Viimeinen tilaisuus Tampereella joulukuussa
Toimistosihteeri Ruut Männistön mukaan Akaan kutsunnoissa tehtiin torstaina 118 päätöstä. Siviilipalvelushakemuksia Männistö muistelee olleen kolme.
Asevelvollisuuslain mukaan asevelvollinen, joka oikeudettomasti jää määräaikaan saapumatta kutsuntaan tai poistuu tilaisuudesta ilman sotilasviranomaisen antamaa lupaa ennen kuin hänen asiansa on käsitelty, on tuomittava poissaolosta kutsunnasta sakkoon. Akaassa poliisit eivät tuoneet ketään kutsuntoihin vaikka kävivätkin normaalikäytännön mukaisesti paikalla.
Yksi henkilö kuitenkin saapui paikalle vasta aluetoimiston puhelun saatuaan.
– Meillä on se tapa, että soitamme aina ensin henkilölle, joka ei ole saapunut, tai hänen vanhemmilleen. Jos hän ei silloinkaan tule, poliisi voi tavoitella häntä.
Mikäli poliisin soittokaan ei tuonut kutsuntaikäistä kutsuntoihin Akaassa, hänellä on vielä vajaat puolisentoista kuukautta aikaa ilmaantua jonkin muun paikkakunnan tilaisuuteen.
– 15.12. on Tampereella viimeinen päivä. Jos ei ole sitä ennen hoitanut kutsunta-asiaa, silloin se on mahdollista vielä hoitaa.
Ruut Männistön mukaan muutamalle Monarille ilmaantumattomalle akaalaiselle ehdotettiin, että he tulisivat Tampereen kutsunnoille.
Männistön mukaan Akaan kutsunnoissa ei tapahtunut mitään yllättävää.
– Paikalla oli hyvin käyttäytyvää nuorisoa.