92-vuotias Pentti Koskela ja 82-vuotias Eila Nieminen kertovat, kuinka he pitävät huolta kunnostaan –Liikunnanohjaaja Jussi Pentti: ”Keinutuoliin ei kannata jämähtää”

Toimintakykyä testattiin muun muassa nousemalla ylös tuolista. Vertaisohjaaja Heikki Nevala (vas.) opasti Pentti Koskelaa suorituksen tekemisessä. Kuva: Tarja Antola

Akaan kotihoito ja liikuntatoimi järjestivät torstaina toimintakyvyn mittauspäivän Toijalan monitoimihallilla. Testit mittasivat tasapainoa, kävelynopeutta, jalkojen voimaa sekä puristusvoimaa. Osallistujilta mitattiin myös verenpaine, ja tarjolla oli liikuntaneuvontaa.

Testistö auttaa muun muassa tunnistamaan ne ikääntyneet, joilla on kaatumisvaaraa lisäävä liikkumisvaikeus tai heikentynyt tasapaino.

– Jos esimerkiksi huomaa, että tasapaino tai tuolilta ylösnouseminen on heikentynyt, kannattaa ruveta tekemään harjoitteita niiden parantamiseksi, Akaan kaupungin erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen neuvoo.

Pentti Koskela (vas.) puristusvoiman mittauspisteellä. Koskelaa opastaa vertaisohjaaja Rainer Hirvonen. Kuva: Tarja Antola

Lumitöitä ja klapihommia

92-vuotias Pentti Koskela Toijalasta kertoo saaneensa testeistä kohtalaiset tulokset ja harmittelee, että kihti estää pidemmät kävelyt. Koskela käy Riitta Lehtosen vetämässä kuntosaliryhmässä monitoimihallilla.

– Liikuttua tulee ihan tarpeeksi, kun kotona asuu yksistään. Lumitöitä tehdään, ja eilen olin klapihommissa. Kukas ne tekee, jos en itse, Koskela tuumaa.

Liikunnanohjaaja Jussi Pentin mukaan Koskelan testitulokset ovat ikään nähden hyvät.

– Paras vinkki on se, että vaikka tulee kaikennäköistä, lähtee silti liikkeelle eikä jämähdä keinutuoliin, Pentti neuvoo.

Liikunnanohjaaja Jussi Pentin (vas.) mukaan Pentti Koskelan tulokset olivat ikään nähden hyvät. Kuva: Tarja Antola

Pihalenkki joka päivä

Toijalan keskustassa asuva Eila Nieminen käy kerran viikossa kuntosalilla ja istumajumpassa.

– Joka päivä teen pihalla pienen lenkin. Hoidan myös kauppa-, apteekki- ja pankkiasiat sekä käyn hautausmaalla juttelemassa isännän kanssa, kaksi vuotta leskenä ollut Nieminen kertoo.

Nieminen on aiemmin liikkunut paljon metsissä marjastamassa ja sienestämässä ja muuten vaan kävelemässä.

– Enää en uskalla lähteä yksin metsään, kun siellä on niin möykkyistä, hän toteaa.

Nieminen on käynyt toimintakyvyn mittauksessa myös kolme vuotta sitten. Tuoreimman testin tulokset olivat pääasiassa hyvät.

– Puristusvoima oli vähän huonompi. Sitä käskettiin treenata. Sitä voi harjoitella stressipallon kanssa, Nieminen tietää.

Monitoimihallilla toimintakykyään kävi mittaamassa torstaina 87 henkilöä. Kylmäkoskella mittauspäivään osallistui 10. maaliskuuta noin 20 ja ja Viialassa 16. maaliskuuta 50 henkilöä. Osallistujamäärä jäi huomattavasti pienemmäksi kuin edellisellä kerralla vuonna 2019, jolloin kävijöitä oli yhteensä noin 280.

Toijalassa ja Viialassa järjestetään syksyllä seurantamittaus.

– Puolen vuoden aikana voi parantaa toimintakykyään ja tulla sitten uudelleen mittaamaan, onko kehitystä tapahtunut. Syksyn mittauspäiviin voivat tulla myös muut halukkaat, erityisliikunnanohjaaja Riitta Lehtonen kertoo.

Eila Nieminen sai ohjeeksi harjoitella puristusvoimaa. Vertaisohjaaja Tapani Lampela oli opastamassa kävijöitä. Kuva: Tarja Antola

Ulkoiluystäviä kaivataan

Harri Rantala markkinoi toimintakyvyn mittauspäivän yhteydessä ulkoiluystävätoimintaa. Kaupunki järjestää vapaaehtoisille koulutusta Rantalan toimiessa kouluttajana.

– Ulkoiluystävältä ei vaadita muuta kuin että on motivoitunut ihminen, joka on valmis auttamaan toista ihmistä, joka liikkuu vähemmän tai ei ole liikkunut vähään aikaa ollenkaan. Myös keskusteluyhteys on tosi tärkeä. Yksinäisiä ihmisiä riittää tässä maassa paljon, Rantala sanoo.

Harri Rantala markkinoi ulkoiluystävätoimintaa. Kuva: Tarja Antola

Lue lisää