Edesmenneen muusikon Aki Sirkesalon urasta ilmestyy kesäkuussa teos Aki Sirkesalo – Musiikki soi. Sen ovat kirjoittaneet Toijalasta lähtöisin oleva musiikkialan asiantuntija Laura Haarala (s. 1982) ja akaalainen toimittaja Antti Luukkanen (s. 1975). Luukkanen pitää puolisonsa kanssa Viialassa myös Mappi Ö -liikettä.
Toijalalaissyntyinen Sirkesalo olisi täyttänyt heinäkuussa 60 vuotta. Sirkesalo, hänen puolisonsa ja heidän kaksi lastaan menehtyivät Thaimaan tsunamissa vuonna 2004.
Kunnianhimo johti menestykseen
Aki Sirkesalo – Musiikki soi -teos keskittyy Aki Sirkesalon elämään muusikkona ja musiikkitoimittajana. Musiikillinen elämäkerta perustuu haastatteluihin ja arkistomateriaaleihin. Haastatteluja ovat antaneet ystävät, yhteistyökumppanit, musiikkialan vaikuttajat ja aikalaismuusikot.
– Musiikillinen elämäkerta tarkoittaa sitä, että kirja painottuu Sirkesalon tekemään musiikkiin bändeissä ja soolouralla. Kirjassa käsitellään kyllä Akin lapsuutta ja nuoruutta, mutta muuten yksityiselämä on rajattu pois, Antti Luukkanen kertoo.
Luukkanen on kirjoittanut teokseen Naamiot- ja Giddyups-yhtyeitä koskevat osuudet sekä soolourasta ja Sirkesalon työstä musiikkitoimittajana 1980-luvulla Ylen Rockradiossa. Luukkanen on haastatellut muusikoita, levy-yhtiön edustajia ja Sirkesalon radiokollegoita.
Luukkanen ei ole tuntenut eikä tavannut Sirkesaloa henkilökohtaisesti. Giddyups ja Sirkesalon ensimmäiset hitit, kuten Naispaholainen, olivat tulleet tutuiksi nuoruusvuosina.
– Vaikka en silloin tykännyt sellaisesta musiikista, sen jo nuorena ymmärsin, että Akin musiikki on jotain poikkeuksellista ja hienoa, Luukkanen sanoo.
Luukkanen hyppäsi kirjaprojektiin mukaan viime vuoden loppupuolella. Haarala oli lukenut Luukkasen Akaan Seutuun kirjoittaman jutun Toijalassa perustetusta Naamiot-yhtyeestä ja pyysi häntä mukaan.
Luukkaselle syntyi työn edetessä kuva määrätietoisesta muusikosta.
– Sirkesalo suhtautui nuoresta pitäen tosi vakavasti ja kunnianhimoisesti musiikin tekoon, mikä kantoi soolouralle ja menestykseen asti.
Määrätietoisen ja pedantin muusikon julkisuuskuvan takaa paljastui myös muita piirteitä.
– Kuva Sirkesalosta monipuolistui. Hän oli tietyssä ympäristössä ja ystävien keskuudessa rento ja huumorintajuinen, Luukkanen kertoo.
Punaisena lankana rakkaus musiikkiin
Kirjan toinen kirjoittaja, Helsingissä asuva Laura Haarala työskentelee ohjelmatoimisto Piikkikasvi Agency Oy:ssä, joka myi aikanaan Sirkesalon keikkoja. Toimiston seinältä löytyvät Sirkesalon kuva ja kultalevyt. Kun koronaepidemia hiljensi kovalla kädellä tapahtuma-alan, Haarala alkoi miettiä muuta tekemistä vähentyneen leipätyön rinnalle.
– Kun näin Akin kuvan toimiston seinällä, rupesin miettimään, että onko hänestä tehty kirjaa. Ei ainakaan tällaista, Haarala kertoo.
Kirjan tekemiseen Haarala pyysi luvan Sirkesalon perikunnalta.
Haarala on syntynyt Toijalassa 20 vuotta Sirkesaloa myöhemmin. Toijalalaisuus ei Haaralan mukaan varsinaisesti vaikuttanut kirjan tekemiseen, mutta kotikaupungin verkostoista on ollut hyötyä tiedonhankinnassa. Sirkesalon soolouran ensimmäisten hittien aikaan Haarala oli Toijalan yläasteella ja kuunteli musiikkia radiosta.
– Nyt kun olen kuunnellut Sirkesalon levyjä, kaikki biisit ovat olleet tuttuja, Haarala kertoo.
Haarala on kirjoittanut teokseen Sirkesalon lapsuudesta, nuoruudesta ja yliopistoajasta sekä Veeti & The Velvets -yhtyeestä ja Sirkesalon soolouran yhtyeestä Lemmen Jättiläisistä ja sen keikkailusta.
Kirjaan on haastateltu muun muassa Sirkesalon lapsuuden- ja nuoruudenystäviä.
– Rakkaus musiikkiin oli hänen elämänsä punainen lanka ihan lapsuudesta asti, ja langat olivat hänellä hyvin käsissä, Haarala toteaa.
Lue myös: