Kun luottamus on menetetty, sen uudelleenrakentamisessa sukupolvi on lyhyt aika

Usein kuulee vähän vitsinä sanottavan, että luottamushenkilön tehtävä on luottaa. Totta toinen puoli. Kyllähän luottamushenkilön tehtävän hoitamisessa keskeistä on luottamus ja hyvä yhteistyö viranhaltijoiden kanssa.

Sama pätee sekä seurakunnalliseen että kunnalliseen järjestelmään. Hyvässä valmistelussa viranhaltija avaa asioiden taustoja, esittelee eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia ja perustelee esittämäänsä ehdotusta eri näkökulmista. Luottamushenkilön tulee voida luottaa viranhaltijan esittelyyn ja siihen, että työntekijät toimivat organisaation kokonaisedun mukaisesti.

Luottamushenkilö ei osallistu itse käytännön työn johtamiseen, vaan päätöksenteko kohdistuu resursseihin, toiminnallisiin tavoitteisiin ja painopisteisiin sekä eri alojen strategioihin ja toimintaperiaatteisiin. Toistemme tekemisen arvostaminen on osa luottamuksen rakentamista.

Akaan seurakunnan strategia Ovet auki Akaassa hyväksyttiin viime syksynä. Siinä todetaan, että olemme luottamuksen arvoisia ja osoitamme luottamusta, annamme tilaa kokeiluille ja uskallamme luopua vanhasta sekä tunnistamme, että yhteistyö muuttaa toiminta- ja työntekotapoja sekä synnyttää yhteisöllisyyttä. Strategian siirtäminen käytännön tasolle edellyttää seurakuntalaisten osallisuuden kasvattamista ja jaettua johtajuutta.

Hyvässä työyhteisössä vallitsee luottamuksellinen ilmapiiri. Siellä pyritään yhteiseen päämäärään niin, että jokainen tekee oman osansa parhaalla mahdollisella tavalla. Luottamuksen ilmapiirissä on mahdollista kokeilla erilaisia asioita ja myös epäonnistua. Vain sitä kautta on mahdollisuus kehittyä. Luottamus tarkoittaa myös sitä, että vaikeistakin asioista voidaan keskustella, ja kukin voi sanoa oman mielipiteensä.

Elämme edelleen hyvin erikoista ajanjaksoa. Koronasta on tuskin selvitty, kun sota Ukrainassa alkoi. Moni varmasti ajatteli, että ilmassa on vain uhoa, ja mitään sotaa ei tule. Oli uskoa siihen, että asiat ratkeavat keskustelemalla ja kansainvälisistä sopimuksista pidetään kiinni.

Varsinkin Eurooppaa on rakennettu tiiviisti yhteen erilaisia infraverkkoja myöten ajatuksella, että on yhteinen intressi välttää konflikteja. Näin ei valitettavasti käynyt, ja monella luottamus pyöreän pöydän politiikkaan on kärsinyt. Kun luottamus on menetetty, sen uudelleenrakentaminen kestää pitkään. Siinä sukupolvi on lyhyt aika.

Luottamusta on eritasoista, ja se on vahvasti myös tunneasia. Kokonaisuuteen liittyy itseluottamus, joka pitää sisällään sen, että tunnistaa omat vahvuutensa mutta myös puutteensa. Hyvät ihmissuhteet rakentuvat luottamukselle.

Kun yhteisössä on saavutettu luottamuksen ilmapiiri, sen mahdollisuudet selvitä myös erilaisista kriiseistä ja ongelmatilanteista ovat paremmat kuin yhteisön, jossa ihmiset kyräilevät toisiaan.

 

Saila Kallioinen

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kirkkovaltuuston jäsen

Lue lisää