Kuutar-risteilyiden yrittäjänä tunnettu Awe Vilpas puuhaa Toijalan satamaan 200 neliön ravintolaa. Ravintolan suunniteltu sijainti uimarannan viereisellä nurmikkoalueella herätti Akaan Seudun lukijat kirjoittamaan aihetta käsitteleviä yleisönosastokirjoituksia, myös sosiaalisen median puolella aiheesta keskusteltiin. Vilpas ei itse ole yleisönosastokirjoituksia lukenut.
– En ole niitä huomannut, mutta mielestäni siihen nyt jää kyllä melkoinen määrä nurmea ja näköalaa, varsinaista näköalaa järvelle ravintolarakennus ei mielestäni peitä juuri lainkaan. Ravintola on tarkoitus sijoittaa nurmikentän reunaan, aika lähelle teatterin parkkipaikkaa, parkkipaikan ja nurmen väliin, Vilpas kertoo.
Vilpas myös toteaa ravintolan pinta-alan olevan vain 200 neliötä.
– Ei se ole kovin suuri eikä peitä koko näköalaa, nurmikenttä on lähempänä hehtaaria, Vilpas näkee.
Yrittäjän mielestä on positiivista, että satama kehittyy.
– Olen pahoillani, jos jonkun mielestä ravintolan tulo rannalle on ikävä asia, toivon että isomman osan mielestä on positiivista, että ranta yhä kehittyy. Tämä on vain yksi osa sitä kehitystä, mitä lähivuosina tullaan näkemään. Näkisin että Akaassa pitäisi olla ylpeä siitä, että eteläisen Pirkanmaan matkailu-attraction kehittyy juuri Toijalaan.
Ravintolahankkeeseen palataan syksyllä
Elinvoimalautakunta merkitsi kokouksessaan 1.6. tiedoksi kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silvánin tekemän poikkeamislupa- ja suunnittelutarveratkaisupäätöksen nimeltä ”Ravintolarakennuksen rakentaminen, Kangassaarentie 12”. Vilpas on hyvillään siitä, että hänen ravintolahankkeensa etenee päätöksentekoelimissä, mutta kertoo, että ei juuri nyt ehdi ravintola-asiaan keskittymäänkään.
– En ole ehtinyt keskittyä asiaan yhtään. Risteily-yrittäjälle tämä aika vuodesta on sellaista, että kaikki päivät täyttyvät risteilyistä ja niihin liittyvistä asioista, tekemistä ja miettimistä on niin paljon, että en muista, kumpaan jalkaan kenkä laitetaan, yrittäjä kuvaa.
– En tiedä millä aikajänteellä ja koska ravintolan suhteen tapahtuu.
Ravintolan tulevaa rakentajaa ei ole valittu ja ensimmäiset työt alueella tullaan tekemään vasta syksyllä.
– Ilmoitin jo keväällä, että jos lupahommien kanssa menee liian pitkälle, hanke siirtyy väistämättä syksylle. En edes halua lähteä kesällä tekemään julkiseen paikkaan mitään, ei olla tuomassa kaivinkonetta, sitten kirjoitteluja olisi varmaan enemmän, jos hankkeen vuoksi lähdettäisiin kaivamaan nurmikkoa tai parkkista auki, Vilpas uskoo.
Vilpas pyrkii löytämään ravintolan rakentajan Akaan seutukunnalta. Hankkeen uhkina hän näkee rakentajien saamisen vaikeuden ja kustannusten kohoamisen.
– Rakentajia ei ole, tarvikkeiden hinnat kiipeää ylöspäin, katsotaan minkälaisia tarjouksia tullaan saamaan vai tuleeko niitä lainkaan ja millaisella hintalapulla, se jännittää nyt ihan erikseen.
Hankkeelle on asetettu budjetti jo vuosi sitten.
– Asetin budjetin, kun oletin että prosessi menee nopeammin ja päästään vuosi sitten syksyllä töihin. Vuoden aikana on tapahtunut niin paljon, että en tiedä minkälainen kertomerkki budjettiin pitää laittaa, riittääkö 20 vai 50 prosenttia. Se selviää, kun saadaan tarjouksia, Vilpas toteaa.
Auki vapuksi, mahdollisesti auki ympärivuotisesti
Vilpas toivoo saavansa ravintolan auki ensi vapuksi. Rakennushankkeen hän haluaisi saada syksyn aikana siihen malliin, että rakennus pystyy talvehtimaan turvallisesti. Ravintolaksi rakennus on tarkoitus varustella vasta keväällä.
– Saattaa olla turhan optimistinen haave, mutta haluaisin sen vapusta auki. Katsotaan sitten, riittääkö kysyntää talvisaikaan. Kysyntäkään ei riitä vaan sitten pitää ratkaista tekniset kysymykset, tietääkseni esimerkiksi vesi- ja viemäriverkosto alueella on osittain käytössä vain kesäaikaan, Vilpas sanoo.
Jos tekniset kysymykset ratkeavat, Vilpas pitää mahdollisena avata ravintola silloin tällöin talven mittaan, vaikka ympärivuotiseen aukioloon ei lähdettäisikään.
– Silloin kun satamassa on väkeä, esimerkiksi sataman joulutorilla ja vastaavissa tilanteissa, jos sataman edustalla pidetään vaikka taas jääratakisat. Silloin luonnollisesti kannattaa ravintola avata. Puhutaan kuitenkin ihan hypoteettisista asioista toistaiseksi, Vilpas muistuttaa.
Ravintolasta suunnitellaan edelleen gastrobaria. Ravintolan tyyliäkään Vilpas ei ole ehtinyt kuitenkaan miettiä
– Katsotaan mihin trendit meitä vie, yrittäjä toteaa.
Risteilyliiketoiminnassa piristymisen merkkejä
Päätoimenaan Kuutar-risteilyitä Toijalan satamasta käsin järjestävä Vilpas kertoo risteilyasiakkaiden määrän kasvaneen viimevuotisesta.
– Lähelläkään normaalia ei vielä olla. Varsinkaan vanhemmat ihmiset eivät kuitenkaan viime kesänä lähteneet ollenkaan liikkelle, nyt on sen suhteen normaalimpaa.
Ulkomaalaiset asiakkaat jatkavat yhä poissaoloaan.
– Ei ole ensimmäistäkään ulkomaalaista. Normaalisti puolet asiakkaista on ollut rajojemme ulkopuolelta. Hollannista, Saksasta, Belgiasta, Ranskasta. Vuonna 2019 saksalaiset ja hollantilaiset matkanjärjestäjät olivat varanneet jo puolet risteilyisä alkuvuodesta, koronan myötä peruttiin sitten kaikki, Vilpas muistelee.
Kommentointi on suljettu.