Kun Yi-Ping Liao muutti Taiwanin miljoonakaupungista Akaaseen, hänen oli vaikea aluksi nukkua – Kahden lapsen äiti arvostaa suomalaisten suhtautumista ulkonäköön ja lapsiin

Kylmäkoskella asuva Yi-Ping Liao muutti Suomeen lokakuussa 2016. Kuva: Tarja Antola

Kun Yi-Ping Liao, 32, kuusi vuotta sitten muutti Taiwanista Kylmäkoskelle, pelkäsi hän eksyvänsä maalaismaisemassa, koska kaikkialla oli hänen mielestään samannäköistä. Kävelylenkeillä hän painoi mieleensä eriväriset postilaatikot.

– Minun piti muistaa, minkä postilaatikon kohdalla käännyn oikealle ja minkä kohdalla vasemmalle. Taiwanissa kaupungissa kulkeminen oli helppoa, kun kaikki oli erinäköistä, Liao kertoo.

Taiwanissa Liao asui maan toiseksi suurimmassa kaupungissa, 2,8 miljoonan asukkaan Taichungissa. Kylmäkoskelle muutettuaan hänen oli aluksi vaikea nukkua, koska ympärillä oli niin hiljaista.

Liao asuu Kylmäkoskella maatilalla. Sitä viljelee hänen miehensä Jari Näsi, joka työskentelee myös katsastusinsinöörinä. Myös Liaolla on oma kasvimaa sekä kaksi kasvihuonetta, joissa hän on viljellyt muun muassa chiliä, valkoista mansikkaa, retikkaa, pullokurpitsaa, katkeraa melonia ja erilaisia papuja.

Yi-Ping Liaolla ja Jari Näsillä on kaksi tytärtä, Isabella ja Camilla. Kuva on Liaon perheen albumista.

Esikoinen syntyi Taiwanissa

Yi-Ping ja Jari tapasivat toisensa opiskelijavaihdossa Itävallassa vuonna 2010. Kumpikin palasi kotimaahansa, ja seurustelu muuttui etäsuhteeksi, kunnes Liao lokakuussa 2016 muutti Kylmäkoskelle.

– Keskustelimme asiasta pitkään, koska tykkään omasta maastani tosi paljon, perheeni on mahtava ja minulla oli Taiwanissa hyvä työpaikka, Liao kertoo.

Liaon oli kuitenkin helpompi tulla Suomeen kuin miehensä muuttaa Taiwaniin, koska saksaa ja englantia puhuva Liao tuntee länsimaiset aakkoset. Se on helpottanut suomen kielen oppimista.

– Jarille muuttaminen Taiwaniin olisi ollut tosi vaikeaa, koska hän ei puhu kiinaa eikä Taiwanin kieltä ja hänellä on täällä oma maatila, Liao toteaa.

Pariskunnalla on kaksi pientä tytärtä, 4,5-vuotias Isabella ja 3-vuotias Camilla, joista Isabella on syntynyt Taiwanissa ja Camilla Suomessa. Liao halusi synnyttää esikoisensa kotimaassaan, koska kokemus oli uusi ja suomen kieli vielä vieras.

– Olin käynyt Suomessa vasta kolme kuukautta kielikoulua enkä ymmärtänyt vielä mitään. Kun kyse on ensimmäisestä lapsesta, äiti voi joutua paniikkiin jostain pikkujutusta. Sen takia oli helpompaa synnyttää Taiwanissa, Liao kertoo.

Yi-Ping Liao asuu miehensä Jari Näsin ja tyttäriensä Isabellan ja Camillan kanssa maatilalla. Koira on nimeltään Alma ja kissa Suhonen. Kuva: Tarja Antola

Suomen kansalaiseksi elokuussa

Taiwanissa Liao on opiskellut yliopistossa saksan kieltä ja liiketaloutta ja tehnyt töitä kansainvälisen kaupan parissa muun muassa työkalujen myyjänä. Suomessa työnsaanti on törmännyt kielitaitovaatimuksiin.

– Kaikki vastaavat, että he haluavat työntekijän, joka osaa puhua ja kirjoittaa hyvin suomea. Kirjoittaminen on minulle vaikeaa.  On helpompi lukea, kuunnella ja puhua, Liao sanoo.

Hän on opiskellut suomen kieltä sekä kielikursseilla että kotona omatoimisesti ja on suorittanut Suomen kansalaisuuteen vaadittavan kielitutkinnon. Kansalaisuuden hän sai elokuussa 2022.

Viime keväänä Liao osallistui Helsingissä maahanmuuttajille suunnatulle yrittäjyyskurssille ja suunnittelee nyt oman yrityksen perustamista.

– Haluan perustaa vienti- ja tuontifirman ja tuoda Taiwanista Suomeen pesuaineita tai mitä vain. Jos esimerkiksi tarvitaan vähän erikoisempia työkaluja, tiedän, kenelle soitan.

Yi-Ping Liaolla on kaksi kasvihuonetta. Kun hän kaipaa taukoa työnhausta ja opiskelusta, hän lähtee ulos hoitamaan kasvejaan. Kuva: Tarja Antola

Lapset saavat kasvaa ilman stressiä

Liao kaipaa Taiwanista eniten perhettään ja ystäviään. Suomessa ystävien saaminen on ollut vaikeaa.

– En tiedä, mistä se johtuu. Pelkäävätkö kaikki minua, vai eivätkö he tykkää? Ehkä jotkut ajattelevat, että he eivät osaa puhua minun kanssani, Liao miettii.

Suomessa Liao arvostaa sallivaa suhtautumista ulkonäköön.

– Ennen kuin tulin Suomeen tykkäsin treenata, meikata ja laittautua. Olin hyvin hoikka, mutta kahden lapsen jälkeen on vähän vaikeaa olla samanlainen. Kun menin Taiwaniin kahden lapsen äitinä, kaikki sanoivat, että kuinka sinusta on tullut noin lihava, sinun pitää ryhtyä treenaamaan. Se tuntui surulliselta. Suomessa kaikenlaiset kehot ovat kauniita. Tykkään siitä.

Liaon mielestä myös ammatteja arvostetaan Suomessa toisella tavalla kuin Taiwanissa.

–  Taiwanissa lääkäri on parempi kuin siivooja tai rakennusmies, mutta täällä kaikki ovat samanarvoisia ja kaikki työt ovat yhtä hyviä riippumatta siitä, mitä teet. Ehkä isoissa kaupungeissa voi olla toisin, mutta ainakin täällä Kylmäkoskella olen kokenut näin.

Liao pitää myös siitä, että päiväkodissa lapset saavat leikkiä, piirtää ja olla paljon ulkona.

– Taiwanissa lasten pitää tosi pienenä yrittää laskea ja kirjoittaa, mutta Suomessa sanotaan, että ensin leikitään, muuten tulee liikaa stressiä.

Yi-Ping Liao pitää Facebookissa blogia nimellä Finland Young Farmer Diary ja Instagramissa nimellä yipingmama.

Yi-Ping Liao sai Suomen kansalaisuuden elokuussa. Kuva: Tarja Antola

Lue lisää