Pirkanmaan kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 10,6 prosenttia tammi-kesäkuussa 2022 verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2021, Tampereen kauppakamari tiedottaa. Metsäteollisuutta lukuun ottamatta kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi Pirkanmaalla tammi-kesäkuussa 2022. Myös teollisuuden vientiliikevaihto kasvoi tänä aikana.
Eniten liikevaihto kasvoi majoitus- ja ravitsemisalalla, jolla kasvua kertyi 50,1 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Liikevaihto supistui ainoastaan metsäteollisuuden toimialoilla, joilla liikevaihto laski 3,9 prosenttia. Teollisuuden toimialoilla nähtiin tammi-kesäkuussa 2022 vauhdikasta kasvua. Esimerkiksi kumi- ja muovituoteteollisuuden liikevaihto kasvoi 20,3 prosenttia. Teknologiateollisuudessa kasvu oli 16,3 prosenttia. Teollisuustoimialojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 11,4 prosenttia ja vientiliikevaihto 10,7 prosenttia. Rakentamisen liikevaihto ylsi 10,5 prosentin kasvuun.
Asiantuntijapalveluissa liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 12,5 prosenttia ja tukku- ja vähittäiskaupassa 5,6 prosenttia. Informaatio- ja viestintätoimialan liikevaihto kasvoi 10,7 prosenttia ja toimialan sisällä olevan tietojenkäsittelypalveluiden liikevaihto kasvoi 11 prosenttia.
– Kun kustannukset kohoavat ja vertailuajankohtana oli vielä koronavuosi 2021, on luonnollista, että liikevaihdot kasvavat. Lukujen valossa tilanne on toistaiseksi hyvä. Myöskään viennissä ei ole nähty suurta pudotusta Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta huolimatta, johtaja Markus Sjölund Tampereen kauppakamarista summaa tilannetta kauppakamarin tiedotteessa.
Teollisuustoimialoilla ei koettu pandemian aikana merkittävää pudotusta, joten teollisuuden uudet luvut kuvaavat nykytilannetta realistisesti. Metsäteollisuuden laskeneissa liikevaihtoluvuissa näkyvät alkuvuoden lakot.
– Vaikka toimialojen liikevaihtoluvut ovatkin kasvussa, on suuri kysymysmerkki, kuinka yritysten kannattavuus kehittyy, kun kustannukset kohoavat ja kuluttajien ostovoiman ennustetaan tästä heikentyvän, Sjölund sanoo.
Vuotta 2021 sävytti toipuminen koronasta
Vuonna 2021 Pirkanmaan toimialojen liikevaihto kasvoi kaikilla toimialoilla. Maakunnan kokonaisliikevaihto oli noin 38,6 miljardia euroa. Kasvua edellisvuoteen oli 10,3 prosenttia. Vuoden ensimmäinen neljännes oli vielä heikko, mutta kasvu kiihtyi vuoden kahdella viimeisellä neljänneksellä koronarajoitusten hellittäessä.
Teollisuustoimialoilla kasvuvauhti oli Pirkanmaalla keskimäärin samaa luokkaa koko maankasvulukemien kanssa. Teollisuuden liikevaihto vuonna 2021 oli 13,7 miljardia euroa, joka oli 13,1 prosenttia edellisvuotta enemmän. Koko maan tasolla teollisuuden liikevaihto kasvoi 12,8 prosenttia. Vientiliikevaihtoa Pirkanmaalle kertyi 8,2 miljardia, joka on 15,1 prosenttia edellisvuotta enemmän.
Tukku- ja vähittäiskaupan toimialalla kasvua kertyi 7,8 prosenttia. Vuonna 2021 kaupan toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto ylitti Pirkanmaalla ensimmäistä kertaa yli 10 miljardin rajan. Uusi ennätys on 10,3 miljardia euroa. Muilla palvelualoilla kasvua kertyi keskimäärin 7–12 prosenttia vuonna 2021.
– Liikevaihtolukujen valossa Pirkanmaa on elpynyt pandemiasta hyvin. Pandemiaa edeltänyt taso on saavutettu ja ylitettykin lähes kaikilla toimialoilla. Matkailu- ja ravintolapalveluissa taso ylitetään tänä vuonna, Sjölund sanoo.
Geopoliittinen epävarmuus ja kohoavat kustannukset huolestuttavat
Tampereen kauppakamari tekee jäsenyrityksilleen kaksi kertaa vuodessa barometrikyselyn liikevaihdon, henkilöstön, investointien ja viennin tilasta sekä odotuksista seuraavan puolen vuoden aikajänteellä. Tämän syksyn kyselystä on pääteltävissä, että vuosi 2022 on ollut yrityksille pääosin hyvä, mutta odotukset ovat heikentyneet edellisen, viime kevättä ja kesää koskeneen kyselyn jälkeen.
Liikevaihdon kasvuun uskoo edelleen 61 prosenttia vastaajista. Kasvun jatkumiseen tulevalla puolivuotisjaksolla uskoo 44 prosenttia vastaajista ja supistumiseen 19 prosenttia. Vielä toukokuun kyselyssä supistumiseen uskoi ainoastaan 12 prosenttia vastaajista. Henkilöstömäärä on edellistä kyselyä suurempi 42 prosentilla vastaajista. Kuuden seuraavan kuukauden aikana suurin osa vastaajista (51 %) uskoi määrän säilyvän ennallaan. Kasvua odottaa 35 prosenttia ja pienenemiseen uskoi 14,2 prosenttia vastaajista.
Perusmittaristo liikevaihdon, henkilöstön ja investointien osalta näyttää vielä positiiviselta. Sen sijaan tunnelmia kuvaavat mittarit ovat heikentyneet. Jo kolmannes vastaajista kuvaa toimialansa tunnelmaa pessimistiseksi.
– Yrityksiä huolestuttavat erityisesti kannattavuushaasteet ja geopoliittinen epävarmuus, eivätkä pitkään jatkuneet ongelmat osaavan työvoiman saatavuudessa ole kadonneet mihinkään, Sjölund tulkitsee tuloksia.