Sivistyslautakunta käsitteli kokouksessaan 13. lokakuuta sivistyslautakunnan esitystä talousarvioksi vuodelle 2023 ja taloussuunnitelmaksi 2023–2027. Aiheesta käydyn keskustelun aikana Terhi Rajala (kok) teki ehdotuksen, jonka mukaan talouden tasapainottamistoimenpiteet palautetaan valmisteluun. Rajala ehdotti myös, että kokouksessa esitettyihin tasapainottamistoimenpiteisiin lisätään aseman vartioinnin lakkauttaminen ja Akaa Areenan katsomon siirroista aiheutuvat kustannukset siirretään teknisen toimen vastuualueelle.
Katsomon kasaus- ja purkutyöstä operaattori laskuttaa nykyisen sopimuksen mukaisesti 500 euroa kerta. Katsomon käyttö aiheuttaa käytännössä yhteensä 1000 euron lisätyölaskun. Tällä hetkellä teleskooppikatsomoiden avaamisesta ja sulkemisesta esimerkiksi Akaa-Volleyn ja Akaa Futsalin liigaotteluihin maksavat Päivänsäde Coachingille kaupungin lisäksi myös kyseiset seurat. Kustannukset on jaettu niin, että suurin osa katsomokuluista jää kaupungin maksettavaksi lukuun ottamatta tilanteita, joissa käytössä on koko noin 1500 hengen katsomokapasiteetti.
Mari Yli-Koivisto (kok) ja Mika Rupponen (sd) sekä Sanni Harjula (sd) ja Kati Koivula (vihr) kannattivat Terhi Rajalan ehdotusta.
Puheenjohtaja totesi, että oli tehty sivistysjohtajan ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus ja tiedusteli, hyväksytäänkö Terhi Rajalan ehdotus yksimielisesti.
Sivistyslautakunta hyväksyi Terhi Rajalan ehdotuksen yksimielisesti.
”Siirtokustannukset selkeästi teknisen toimen kustannusta”
Terhi Rajala kertoo ehdottaneensa aseman vartioinnin lakkauttamista, koska aseman tilanne on hänen mielestään kohentunut.
– Aseman tilanne lienee jokseenkin rauhoittunut. Jos vartiointi edelleen kuitenkin todettaisiin tarpeelliseksi, ei sen rahoittaminen suoraan nuorisotoimen budjetista ole perusteltua. En keksi muutakaan ikä- tai henkilöryhmää, jonka yhteisen infran liittyvää käyttöä jyvitettäisiin suoraan asianomaisen ikäryhmän kustannuksiin tai muista palveluista pois, Rajala kertoo.
Akaa Areenan katsomon siirtokustannukset Rajala kertoo näkevänsä selkeästi teknisen toimen kustannuksina.
– Se on rakennuksen käyttöön ja ominaisuuksiin liittyvä kustannus, ei ole perustetta ohjata tätä sivistystoimelle, Rajala näkee.
”Ihan itse hankittuja kuluja”
Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kirsi Vaittinen (sd) ei ole Terhi Rajalan ideasta innostunut.
– Sivistyslautakunta on itse kilpailuttanut Areenan operaattorin, joten lautakunta vastaa itse hankintansa kuluista. Ei ihan itse tehdyn hankinnan kuluja voi sälyttää muiden kustannettavaksi, Vaittinen toteaa.
Vaittinen muistuttaa myös katsomoasian olevan edelleen keskeneräinen.
– Mitä katsomoasiaan tulee, se on urakassa edelleen riidanalainen, minkä sivistyslautakuntakin hyvin tietää, Vaittinen sanoo.
Areenan muuttuvat kustannukset hinnastoon
Sivistyslautakunta käsitteli kokouksessaan 13. lokakuuta myös Akaan liikuntapalveluiden maksuja vuodelle 2022. Liikuntapaikka- ja vuosimaksujen hinnoitteluperiaatteiden uudistamista varten perustettu työryhmä toi sivistyslautakunnalle seitsemänkohtaisen esityksen uusista hinnoitteluperiaatteista. Yksi osa esitystä on sellaisen hinnaston luominen, jossa Akaa Areenan muuttuvat kustannukset seuroille kuten erillinen siivous, matotus, juoksusuoran käyttö ja katsomon avaaminen sekä sulkeminen on yksityiskohtaisesti avattu.
Päätöksenään sivistyslautakunta merkitsi tiedoksi työryhmän esittämät ehdotukset, joiden mukaisesti toimenpiteitä harrastepaikkamaksujen linjaamiseksi voidaan jatkossa tehdä.
Kommentointi on suljettu.