Akaan Seutu selvitti, millaisia ovat akaalaisten leipomoiden suosituimmat tuotteet. Selvisi, että makeat leivonnaiset eivät ole minkään paikallisen leipomon kysytyimpiä tuotteita. Keulalla ovat joko erilaiset leivät tai ainakin suolaiset leivonnaiset.
Niemipellon Leipomon riisihiivaleipä
Niemipellon Leipomon Heikki Niemipelto kertoo leipomon suosituimman tuotteen olevan riisihiivaleipä. Tuote on Ritva Niemipellon isän aikoinaan kehittämä.
– Hänkin oli leipuri. Riisihiivaleipää on leivottu Akaassa 40 vuotta, Heikki Niemipelto kertoo.
Vaikka riisihiivaleivällä on siis parhaillaan menossa juhlavuosi, ei leipää ole leipomon toimesta tarkoitus juhlia.
– Ei ole sen paremmin mietitty huomioida asiaa, Niemipelto naurahtaa.
Riisihiivaleipä on niin sanotusti pyöreä leipä, eli sitä ei ole valmiiksi viipaloitu. Kypsänä leipä painaa 380 grammaa. Leipää valmistuu tällä hetkellä noin 700–800 kappaletta viikossa.
– Maailmantilanne on sitäkin vähän rajoittanut. Leipää myydään omassa myymälässä ja kaikissa alueen marketeissa, ABC:llä myös ja lähikuntien kaupoissa ja kahviloissa, Niemipelto kertoo.
Seuraavaksi suosituin tuote on kuuden kappaleen pusseissa myytävä ohrasämpylä.
– Joskus ihmiset ovat sanoneet, että saisi olla vähän pienempi sämpylä, niitä olisi mukavampi syödä. Ohrasämpylän ei tarvitse olla iso, se on täyttä tavaraa. Suola on ainoa lisäaine, Niemipelto lohkaisee.
Kolmannelle sijalle yltävät kaikki Niemipellon pullat. Niistä ei erotu yhtä kärkituotetta, vaan pullaa menee tasaisesti.
– Itse en ole pullaihminen, minulla on sokeritauti ja täytyy pitää linjoista huolta eli syön itsekin ennemmin leipää. Tuntuu siltä, että nyt suositaan aika paljon paikallisuutta ja lähituotantoa, Niemipelto arvelee.
Viialan Leipomon nakkipiiras
Viialan Leipomon yrittäjä Elsa Lehtonen kertoo leipomon suosituimpia tuotteita olevan jo yli 40 vuotta valmistuksessa ollut nakkipiirakka. Myös muuta suolaiset ovat kärkipäässä.
– Pullan menekki on aina vakaa, sitä aina syödään, edelleenkin pullan kanssa känttyä kastetaan kaffen kanssa, Lehtonen tietää.
Nakkipiirakka oli Lehtosen ensimmäisiä töitä hänen aloittaessaan leipomon. Tuote tehdään edelleenkin ihan samoin kuin silloin.
– En tiedä onko se vastaava kuin muilla, muut valmistajat ovat tulleet perässä, en ole katsonut miten tekevät, kai ne kaikki nakin vääntävät väliin jollain konstilla, Lehtonen arvelee.
Nakkipiirakoita tehdään muutama tuhat viikossa. Vaikka luku on suuri, ei se ole takavuosien tasolla.
– Ennen vanhaan tehtiin kuudesta seitsemään tuhatta joka viikko. Nyt ovat vuodet olleet leipomoille sellaisia, että ei tiedä itkeäkö vai nauraa, monta on kaatunut kolmen viime vuoden aikana. Raaka-aineiden hinnat nousee koko ajan, leipomot voi huonosti suurin osa. Energian kanssa on vielä pärjätty, Lehtonen sanoo.
Viialan Leipomon ykköstuotetta myydään Akaassa S-marketeissa ja K-kaupoissa.
– Myös muutamissa kahvilamyymälöissä ja torikauppiaat tietysti myös jonkin verran, Lehtonen lisää listaan.
Kuuluuko nakkipiirakka myös yrittäjän itsensä suosikkituotteisiin?
– Sitä syö mitä käteensä saa, kyllä alas menee vieläkin nakkipiiras 40 vuoden jälkeen. Tuotevalikoima on millä niin iso, että syömiään omia tuotteita kestää vaihdella. Supistaminen olisi päivän sana tuotevalikoimassa, Lehtonen pohtii.
Kittilän Leipomon ruisleipä
Kittilän Leipomon yrittäjä Veli-Matti Kittilä kertoo leipomonsa suosituimman tuotteen olevan ruisleipä.
– Sitä on aina eniten tehty. Munkit ovat toinen suosikki, ne ovat sellainen edullinen tuote, jota menee ympäri vuoden, Kittilä kertoo.
Ruisleipää tehdään yhtä sorttia, 350-grammaista reikäleipää. Leipä leivotaan juureen.
– Siinä ei ole kuin vesi, suola ja ruisjauho. Sataprosenttista ruista, ei luomua kuitenkaan mutta kotimaista viljaa. Kotimaista ruista on jo vuosikaudet saanut vakaasti, joskus se oli epävarmempi mutta ei ole nyt pulaa ollut, Kittilä sanoo.
Ruisleipänsä Kittilä on itse kehittänyt ja se on ollut leipomon suosituin tuote alusta saakka. Kehitystyö tehtiin kerralla valmiiksi eikä ruisleivän resepti ole siitä muuttunut.
– Sama juuri on edelleen mikä silloin tehtiin. Leivän maku tulee juuresta.
Ruisleipiä myydään toistasataa kappaletta päivässä. Pääasialliset myyntialueet ovat Urjala ja Akaa, Lempäälään leipiä tehdään alihankintana.
– Melkein kaikista alueen kaupoista sitä saa, mielellään toimitetaan kaikille, jotka haluaa ostaa, Kittilä nauraa.
Myös ohra-, kaura- ja rouheleipiä tehdään.
– Sortimenttia tarvii olla, mutta olisi se helpompi jos saisi vain muutamaa lajia tehdä, Kittilä näkee.
Ruisleivän suosio on säilynyt tasaisena, nousuja tai laskuja ei ole havaittu. Paikallisuusbuumiakaan Kittilä ei ole havainnut. Sen hän on huomannut, että kaupungin tilaukset loistavat poissaolollaan, vaikka leipää kaupungin kouluissa ja päiväkodeissakin arkipäivinä kuluu.